Oldalak

2024. február 16., péntek

Kertészeti integráció

A hatékony fejlődéshez és a kertészeti ágazat megújításához kikerülhetetlen az integráció. Ehhez pedig a pályázati lehetőségek hatékony kihasználása szükséges. Éppen ezért továbbra is fenntartjuk a kertészeti ágazat kiemelt támogatását, így a díszkertészek is számíthatnak fejlesztési forrásokra, amely részeként egy új, speciális támogatási forma is kialakításra kerül - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Nagy István pénteken, Tapolcán, a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége Szakmai Napján.

    A tárcavezető emlékeztetett, a KAP Stratégiai Terv - amely az agrártámogatási rendszer alapjává vált - biztosítja a keretet a kiemelt támogatáshoz. Ebben hozzávetőlegesen 1500 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre a következő években a gazdaságfejlesztési típusú támogatásokra, amelyek segítségével továbbra is fenntartható a kertészeti ágazat kiemelt támogatása. Hozzátette, így a díszkertészek is számíthatnak fejlesztési forrásokra.
    Nagy István kifejtette, a "Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó, valamint post-harvest fejlesztések támogatása" és a "Díszkertészeti ágazat kisvállalkozásainak támogatása" elnevezésű felhívások várhatóan már néhány héten belül megismerhetők lesznek, és a későbbiekben további pályázatok is megjelennek majd.
    Hangsúlyozta, új elemként jelenik meg a tervben a 40 százaléknál alacsonyabb mezőgazdasági vagy 50 százaléknál alacsonyabb erdőgazdálkodási árbevétellel rendelkező díszkertészeti kisvállalkozások támogatását célzó intézkedés. Mint mondta, ennek célja az ágazat azon szereplőinek megsegítése, akik mezőgazdasági termelésnek nem minősülő tevékenységekkel elsősorban a helyi lakosság számára biztosítják az élhető, egészséges lakóhelyhez szükséges növényanyagot és a kapcsolódó szolgáltatásokat.
    A támogatási lehetőségek a dísznövény-kereskedelemhez vagy zöldfelület-kezeléshez kapcsolódó tevékenységekre is kiterjednek. Így lehet majd pályázni épületek létrehozására, fejlesztésére, korszerűsítésére, valamint támogatásban részesülhet a dísznövény-kereskedelemhez és zöldfelület-kezeléshez kapcsolódó új gépek és eszközök, technológiák vásárlása, vagy éppen az információs és kommunikációs technológiák alkalmazása is - fejtette ki a miniszter.(F:MTI)

Nincsenek megjegyzések: