Oldalak

2011. április 5., kedd

Őszi káposztarepce növény-egészségügyi helyzete BAZ megyében


Felhívjuk a figyelmet, hogy a repcék szármegnyúlás fenológiai állapotban vannak és a repceszár-ormányosok (Ceutorhynchus pallidactylus és C. napi) betelepedése tömeges, kártételükkel szinte minden területen számolni kell.
Megyénkben a repceszár-ormányos (C. pallidactylus) volt a domináns faj. 2008-tól változott a helyzet és megjelent a nagy repceormányos (C. napi) is. Az elmúlt évben már -a megye északi részét kivéve- a nagy repceormányos nagyobb számban fordult elő. Megfigyelhető volt a jellegzetes kártétele (a peterakás helyén néhány centiméteren felrepedő szár, majd később a szár deformálódása, csavarodása, végül pedig felhasadása) is.  A kialakult nyílt sebek elősegítik a gombabetegségek (pl. fómás levélfoltosság és szárrák) megtelepedését, ezért a nagy repceormányos még veszélyesebb, mint a repceszár-ormányos, hiszen kártétele figyelmet érdemlő terméscsökkentő tényezőnek tekinthető.

Repceszár-ormányosok március közepétől aktivizálódtak: a C. pallidactilus 03.19-től, a C. napi 03.24-től jelent meg a Miskolc környéki csapdákban. A melegebb időjárás hatására a betelepedés felgyorsult. A növények 10-20%-án (száron, levélen) már tojásrakás nyoma látható.

Figyelembe véve azt, hogy hatékony védekezés csak a tömeges tojásrakás előtt lehetséges, célszerű elvégezni a táblaszintű felvételezéseket (sárgatál, hálózás, vizuális növényvizsgálat), hiszen ezeknél a kártevőknél különösen fontos, hogy tábla-szintű védekezési döntéseket hozzunk.
A repceszár-ormányosok ellen alacsonyabb hőmérsékleti viszonyok esetén a piretroid -, vagy  a piretroid + szerves-foszforsavészter hatóanyagú rovarölőszerek kombinációban történő alkalmazása javasolt, a kombinációkkal hosszabb hatás érhető el.
Melegebb időjárás, vagy hirtelen, tartós melegedés esetén, kloronikotinil-származék vagy szerves-foszforsavészter  hatóanyagú rovarölőszerektől is megfelelő hatékonyság várható.

Szármegnyúlás időszakában esedékes a repce regulátoros kezelése, ami növeli az oldalelágazások számát, az állóképességet és a termésmennyiségét. Erre a célra felhasználható készítmények pl. Caramba SL , Folicur Solo,  Orius 20 EW (II), Toprex  (I), melyeket a rovarölőszerekkel egy menetben is ki lehet juttatni.

Megjelentek az első repcefénybogarak (Meligethes aeneus) is a csapdákban és a napos, meleg időjárás esetén a repcefénybogarak számának hirtelen növekedése várható.

Felhívjuk a figyelmet, hogy virágzásban a kártevők (repcefénybogár, becőormányos, repcebecőszúnyog) ellen csak a méhekre nem jelölésköteles (nem veszélyes) Biscaya,  Calypso 480 SC, Mavrik 24 EW, Mospilan 20 SP-t (II.) és a  méhkímélő technológiával kijuttatható, méhekre mérsékelten veszélyes inszekticideket (pl. Decis Mega, Fendona 10 EC, Karate 2,5 WG (Zeon 5 CS), Kaiso WG, Rapid CS, Sumi-Alfa 5 EC,  stb.) lehet felhasználni és a méhpusztulások elkerülése érdekében az engedélyokiratban leírt szabályokat szigorúan be kell tartani.

Miskolc, 2011. március 30.

  Balogh Zoltán, igazgató
                                                                                  BAZ megyei Kormányhivatal
  Növény - és Talajvédelmi Igazgatósága

Nincsenek megjegyzések: