Oldalak

2012. május 31., csütörtök

Energia megtakarítás...


Ma már több olyan számítási módszert is kidolgoztak, amely segítségével kiszámítható egyes emberek, rendezvények és in­tézmények üvegházhatású gázkibocsátása. Ez fontos szerepet játszhat a kibocsátások nyomon követésében és azok kompen­zálásában. A Klímalapban (www.klimaalap.hu) pedig azokat a klímabarát településeken kidolgozott programokat mutatjuk be, amelyek lehetôséget kínálnak a kibocsátás kompenzálására. A hasonló célból kidolgozott „önkéntes alapon mûködô szén­dioxid-semlegestítô rendszer” (www.noco2.hu) ebben az évben kezdi el mûködését a Tatabányai Kistérségben.

Az élelmiszer önellátás/önrendelkezés területén is több jól használható program hozzáférhetô már. Ezek közül az egyik a Szövetség az Élelmiszer-önrendelkezésért, amelynek honlapja: www.elelmiszeronrendelkezes.hu.

Az energiaellátással, energiahatékonysággal, ill. az energia­takarékossággal kapcsolatban is sok információ áll az érdek­lôdô települések és közösségek rendelkezésére: www.energiaklub.hu.

Energia-megtakarítással kapcsolatos információk, ötletek és tapasztalatok:

A klímatudatosság erôsödését elôsegítô filmvetítések szerve­zésében a Védegylet tud segítséget nyújtani: www.vedegylet.hu.

Az erôforrásválsággal foglalkozó kutatócsoport: ELTE-TTK Fenn­tartható Fejlôdés és Erôforrások Kutatócsoport (www.ffek.hu).

MTA Szociológia Kutatóintézet Éghajlatváltozás Kutatómûhely (Budapest I. ker. Úri. u. 49., E-mail: posta@socio.mta.hu vagy eghajlat@socio. mta. hu)

Nincsenek megjegyzések: