Oldalak

2012. május 18., péntek

Fiatal Gazda pályázati hírek…

Lezajlott a Vidékfejlesztési Minisztériumban a fiatal gazda pályázat utolsó egyeztetése is a MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozata és az Agrya közreműködésével.
Döntés született arról, hogy nem a korábban kiküldött rendelet tervezet lesz a pályázat jogszabályi alapja, ugyanis nem lesz ún “keretfigyelés”. Nem fogja vizsgálni tehát az MVH és a tárca, hogy mennyi kérelem érkezik be, nem fogja leállítani a pályázatokat, sőt, nem lesz elektronikus kérelembenyújtás sem.
Ami tehát a pályázatok benyújtását illeti, minden marad a régiben, marad a papír alapú pályáztatás.
A korábban bemutatott rendelet-tervezetből azonban megmaradnak a 3. sz. mellékeltben felsorolt pontszámok. A szakmai szempontok alapján tehát 80 pontot érhetünk majd el, az ún. horizontális szempontokból pedig további 36-ot (A pályázat össz. pontszáma 180 pont).
Az egyeztetés alapján döntés született, hogy ezek a szakmai és horizontális szempontok figyelembe vételével lesz egy minimum ponthatár, ami alatt nem adható támogatás.
Ezt előre ki tudja mindenki számolni, és eldöntheti, hogy pályázik-e, vagy sem. Mivel több, mint tízszeres túligényléssel számoltunk, szerettük volna, ha az eleve esélytelennek tűnő pályázók nem adnak több száz ezer forintokat feleslegesen a pályázatíróknak.
A megemelt szakmai pontok előre vetítik, hogy azok legyenek a pályázat esélyesei, akik főállásban vállalják a gazdaság vezetését, gazdaságot vesznek át, helyben- kistelepülésen, tanyán-laknak, kertészettel, állattenyésztéssel foglalkoznak, és megfelelő szakmai végzettséggel rendelkeznek.
A pályázat várhatóan július 1-vel adható be, a rendelet pedig már elméletileg június 1-től elérhető lesz.
A fentieket még egyeztetnie kell a Minisztériumnak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal is, illetve még a jövő héten rövid társadalmi egyeztetést is kell tartani, de reméljük, ez a határidő valóban végleges és tartható lesz.
Fontos tehát hangsúlyozni, hogy a fent leírtak még nem a végleges rendelet alapján ismertek, hanem a szakmai egyeztetések alapján!
Aki nem tud vagy nem kíván pályázni, azok részére jó hír, hogy 2014-től új támogatási időszak kezdődik az EU-ban. Ebben kiemelt szerepet szánnak a fiatal gazdáknak, és várhatóan a jelenlegihez hasonló pályázati rendszeren túl egyéb intézkedésekkel is támogatni fogják az agrárium fiatal szereplőit. (forrás: Magosz.hu)

Nincsenek megjegyzések: