Oldalak

2012. május 20., vasárnap

Renate és Fridhelm Volk: Zöldfűszerek a konyhában

A fűszerekben rejlik a konyha varázsereje. Étkeinket különlegessé teszik, és ráadásul egészségesek. Az első vadon termő fűszernövények már kora tavasszal, február végén megjelennek a földeken: a régi metélőhagyma erős élénkzöld színével virít a sápadt téli gyepen, a közkedvelt medvehagyma már márciusban ellepi az erdei tisztásokat és erdőszéleket. 

Ilyenkor kezdhetjük a tavaszi fáradtság elleni vitaminkúrákat. Aki szeret főzni, saját maga is termeszthet fűszernövényeket a kertben, az erkélyen vagy az ablakpárkányon cserepekben vagy ládában. Ismeretes, hogy mind a vadon termő, mind kertben termesztett fűszernövények igen gazdagok vitaminokban, illóolajokban, ásványi anyagokban és sokféle hatóanyagban, amelyek akár gyógyszerként használhatók vagy gyógyászati termékek alapanyagát adják.

A Receptek című fejezetben számtalan kipróbált receptet ismerhetünk meg, valamint tájékozódhatunk a fűszernövények tartósításának és tárolásának lehetőségeiről. 

A Fűszerek A-tól Z-ig című fejezetben pedig közreadjuk nemcsak a fűszernövények megjelenésével, betakarításával és előfordulásával kapcsolatos alapvető ismereteket, hanem bemutatjuk feldolgozásukat, élettani hatásukat és speciális tulajdonságaikat is.
Ez a kötet a Cser Kiadó Házi Praktikák című sorozatának része.

Nincsenek megjegyzések: