Renate és Fridhelm Volk:
Zöldfűszerek a konyhában
A fűszerekben
rejlik a konyha varázsereje. Étkeinket különlegessé teszik, és ráadásul
egészségesek. Az első vadon termő fűszernövények már kora tavasszal, február
végén megjelennek a földeken: a régi metélőhagyma erős élénkzöld színével virít
a sápadt téli gyepen, a közkedvelt medvehagyma már márciusban ellepi az erdei
tisztásokat és erdőszéleket.
Ilyenkor kezdhetjük a tavaszi fáradtság elleni
vitaminkúrákat. Aki szeret főzni, saját maga is termeszthet fűszernövényeket a
kertben, az erkélyen vagy az ablakpárkányon cserepekben vagy ládában. Ismeretes,
hogy mind a vadon termő, mind kertben termesztett fűszernövények igen gazdagok
vitaminokban, illóolajokban, ásványi anyagokban és sokféle hatóanyagban, amelyek
akár gyógyszerként használhatók vagy gyógyászati termékek alapanyagát
adják.
A Receptek című
fejezetben számtalan kipróbált receptet ismerhetünk meg, valamint
tájékozódhatunk a fűszernövények tartósításának és tárolásának lehetőségeiről.
A Fűszerek A-tól
Z-ig című fejezetben pedig közreadjuk nemcsak a fűszernövények megjelenésével,
betakarításával és előfordulásával kapcsolatos alapvető ismereteket, hanem
bemutatjuk feldolgozásukat, élettani hatásukat és speciális tulajdonságaikat is.
Ez a kötet a Cser Kiadó Házi
Praktikák című sorozatának része.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése