Oldalak

2012. május 20., vasárnap

Hírkoktél...

A finnugor őshaza Kalevi Wiik szerint

A finnugor őshaza helyét, fennállásának idejét Makkay János a régészeti adatok felhasználásával kereste. Pusztay János a nyelvek fejlődésének új modelljét alkotta meg, szakítva az egyetlen egységes őshazából szétágazó fejlődés elképzelésével.

Szőke ősemberek?

A sötét bőrű melanéz emberek szőke fürtjeinek genetikai alapja nem európai eredetű – állapították meg amerikai kutatók a Salamon-szigeteken élő emberek DNS-ének elemzésével.

Sikeres volt az élethosszabbítási kísérlet

Az első erős bizonyítékot közölték arra, hogy génterápiával meghosszabbítható az idősebb élőlények egészséges élettartama. Az egerek után most nagyobb emlősök következnek.

Az ásítás a kutyáknál is ragadós

Négylábú kedvenceink sok mindenben hasonlítanak hozzánk, ha mi ásítunk, többnyire ők is szoktak, különösen akkor, ha szoros a kapocs kutya és gazdi között.

Mitől függ a nyelvek diverzitása?

A világ nyelvei nem egyenlően oszlanak meg a különböző, emberek által lakott területeken. Egyes modellek azt állították, hogy a nyelvek diverzitása attól függ, hogy az adott területen milyen régóta él ember.

Hihetetlen, de a pletyka hasznos is lehet

A pletyka igen rossz hírnévnek örvendett évszázadokon keresztül: rosszindulatú beszédnek tartották, amely aláássa mások jó hírnevét és az igazságot is elfedi. A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint azonban előnyei is vannak.

A szomszéd ágyása mindig zöldebb

Nagy divat egész Európában és Amerikában, Kispesten is beindult az első budapesti önkormányzati közösségi kert. Szinte ingyen kaphatnak parcellát a helyi lakosok, aki nem műveli meg, attól visszaveszik

Nincsenek megjegyzések: