Oldalak

2015. március 4., szerda

Átadták a ciktajuh génmegőrző központot

Átadták a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) Tolna megyei Nagydorog mellett fekvő ciktajuh génmegőrző központját és az őshonos fajta állományának helyet adó Cikta Majort, amelyet a nemzeti park 215 millió forintos európai uniós támogatásból korszerűsített.
Az avatás során  elmondták, hogy a korszerűsített major hosszú távon biztosítja a cikta, más néven a tolna-baranyai sváb juh fennmaradását. Az állomány jelentőségét nem csak az adja, hogy itt található a ciktajuh génállományának jelentős része, hanem a környező gyepterületek kezeléséhez – legeltetéséhez – is szükség van a fajtára.
A cikta juhot a XVIII. században a németajkú betelepülők honosították meg Magyarországon, elsősorban Tolna és Baranya megyében. A ciktát eredetileg évente kétszer nyírták, gyapjából háziipari termékeket készítettek.
 Tíz éve még alig kétszáz egyed volt az országban, ma 700-800 cikta juhot számlálnak, az állomány fele található Nagydorogon. A génmegőrző program keretében ebből szelektálják a legmegfelelőbb egyedeket.

Nincsenek megjegyzések: