Oldalak

2015. augusztus 4., kedd

Júliusi gabonaárak...Bár összességében drágultak a gabonafélék, ez nem a búzának és a kukoricának, sokkal inkább az árpának, rozsnak és tritikálénak volt köszönhető. A fő gabonafélék ára az idei év tendenciájához hasonlóan júliusban is csak kis mértéken változott.
Júliusban 3 százalékot erősödött a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) és ezzel a nyár második hónapjában 9030 ponton állt a Magro.hu mezőgazdasági piactéren.
Ennek ellenére a búza ára csökkent a múlt hónapban. Az aratás megkezdésére 49,5 ezer forintig mozgott vissza a malmi és 43,5 ezer forint lett a takarmánybúza áfa és szállítási költség nélküli átlagára. És az értékek azóta sem változtak érdemben. Országosan 5,2 millió tonna őszi búza termett idén, aminek mintegy 70 százaléka malmi minőségű.
Korábban a kedvezőtlen időjárás miatt globálisan negatívan alakultak a terméskilátások és ezzel összefüggésben erősödő árakra számíthattunk, ám ez eddig nem igazolódott be.
A Magyarországon uralkodó hőség eddig nem gyakorolt hatást a kukorica hazai árára, így az továbbra is stabilan alakult, alig valamivel 40 ezer forint fölött állt. A betakarítás közeledése általában az árak csökkenését eredményezi, ezt ellensúlyozhatják most a nagy meleg miatti romló terméskilátások. A becslések szerint idén a tavalyi rekordnál lényegesen kevesebb kukoricát takarítanak majd be idén. Az említett okok miatt a kukorica árának további alakulása bizonytalan. (f: magro.hu)

Nincsenek megjegyzések: