Oldalak

2015. szeptember 29., kedd

TALLÓZÓ...

Költség-összehasonlító webalkalmazás

Az alkalmazást az Agrárgazdasági Kutató Intézettel karöltve a Dow AgroSciences Hungary
Kft. támogatásával az Agroinform.hu készítette el. A fejlesztés segítségével a gazdálkodók a saját ráfordításaikat és hozamadataikat hasonlíthatják össze az országban vagy a régiójukban szántóföldi termelést folytató gazdák vetőmag-, növényvédő szer-, műtrágya-, összes állandó-, egyéb változó költségével és terméshozamaival. Az  összehasonlításhoz az országos és regionális adatokat Magyarország legjelentősebb agrárökonómiai szervezete, az Agrárgazdasági Kutató Intézet tesztüzemi rendszere szolgáltatja - írták. A kalkulátor az Agroinform honlapján elérhető, idén elnyerte az OMÉK Agrárfejlesztési Díját.

A fiatal gazdák induló támogatásáról...

Több mint háromezer fiatal gazda összesen 38 milliárd forint támogatást nyert el induló gazdaságának fejlesztéséhez a Fiatal gazda programban ötödik alkalommal kiírt pályázat keretében – ismertette a most lezárult pályázat eredményeit a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Egy-egy gazdálkodó 40 ezer eurót, mintegy 12 millió forintot kap. Az ötödször meghirdetett pályázatra 6943-an nyújtották be pályázatukat, az érdemi pályázatok száma 5041 volt.
2007-től a fiatal gazdák induló támogatására összesen 97 milliárd forint forrást fordítottak, ebből az összegből 8281 agrárvállalkozó részesült. 

Erdők Hete...

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint szeptember 28. és október 4. között idén a 19. alkalommal várják az Erdők Hete rendezvényei az érdeklődőket.
Országszerte több mint 150 programot kínálnak a szervezők közös kincsünk, a magyar erdők megismerésére.
Az Országos Erdészeti Egyesület által kezdeményezett rendezvénysorozat célja, hogy erdeinket, a fenntartható erdőgazdálkodást az erdészek értő módon mutassák be a nagyközönség számára. Az egyes események tematikája az erdészeti erdei iskola hálózat intézményeire és oktatási programjára épül, az idei évben az erdők megújulásával kapcsolatos ismereteket állítva az előtérbe. 

Hagyományőrző programok...

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint csaknem egymilliárd forintos európai uniós támogatással a hagyományőrzést innovatív technológiák segítségével támogató projekt indult a Herman Ottó Intézet vezetésével.
Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a múlt értékeinek megismerését elérhetővé kell tenni a modern technika segítségével is a fiatalabb korosztály számára. Nagy kihívás, hogy a mai kor emberének hogyan „adjuk el” ezeket az értékeket.

Nincsenek megjegyzések: