Oldalak

2016. október 30., vasárnap

Mezei pocok...

Az utóbbi két évben igen nagy jelentősége volt a mezei pocok elleni védekezésnek, hiszen olyan nagy mértékben felszaporodtak, hogy helyenként súlyos forintokban mérhető gazdasági kárt tudtak okozni.
Ebben az esetben ne is rögtön a védekezéssel kezdjük, hanem először ismerjük meg a pockot!
A mezei pocok (Microtus arvalis) a hörcsögfélék családjába tartozik. Eurázsiai elterjedésű faj.
(Forrás: wikipedia)
Magyarországon mindenhol elterjedt, ahol mezőgazdasági művelés folyik. Az, hogy ilyen nagy mezőgazdasági kártevőnek bizonyul, két dolognak köszönhető:
1.) Szinte minden növényi anyagot megeszik, válogatás nélkül. Magvak, füvek, gyökerek, bogyók, gyümölcsök. Lekérgezheti a fákat, a kukoricacsövön felfutva kirágja a szemet. Télen a betárolt terményt is károsíthatja.
2.) Rendkívül gyors szaporodásának köszönhetően és kedvező időjárási körülmények esetén pocok-gradáció alakulhat ki. Egyes megfigyelések alapján ez 3-6 évente következik be, majd a túlszaporodás miatt kialakult stresszhatás következtében a populáció magától összeomlik.
A pocok szaporodására jellemző, hogy egy évben 5-6-szor fial, a vemhességi ideje 21 nap. Egyes megfigyelések szerint kedvező időjárás esetén évi 10 fialás is lehetséges. Egyszerre 3-8 utódot hoz világra, melyek csupaszon születnek ugyan, de 5 naposan már szőrösek, 7 naposan már látnak és két hetesen már ivarérettek! 3 hetes korukra pedig megszületnek a ’kistesók’ is, ugyanis a nőstény rögtön újrapárzik. Ezek után, ha végzünk egy gyors fejszámolást és csak a legkisebb számokat vesszük alapul a fentiek közül, akkor is az jön ki, hogy egy nőstény pocok évente minimum 15 kispocoknak ad életet, ezektől (ha csak a fele nőstény) 105 ’pocokunokája’születik és mivel ezek is 21 nap alatt ivaréretté válnak, még kb. 3 szaporulata nekik is lesz abban az évben. Ha azt is hozzászámoljuk, hogy egy pocok 0,5-2 évig él, máris ezres nagyságrendű számot kapunk a végére. Ráadásul a pocok nem alszik téli álmot (ellentétben a hörcsöggel, aki alszik), így télen is számolhatunk kártételével. 1,2
A gradációt leginkább befolyásoló tényezők: a kemény hideg és a hótakaró hiánya, a meleg, száraz tavasz és nyár kedveznek a felszaporodásnak. Viszont télen az enyhe és a hideg periódusok gyakori váltakozása csökkenti az áttelelés esélyét. 1
Most, hogy megismertük az ellenséget, nézzük, mivel küzdhetünk ellene!
1.) Elsődleges fontosságú a megfigyelés, előrejelzés, erre alapozzuk a védekezést.
2.) T-fák telepítésével a ragadozó madarak nagymértékben képesek csökkenteni az elszaporodott pocokállományt!
3.) A jól végzett agrotechnikai védekezés ugyanolyan hatásos lehet, mint a vegyszeres állomány gyérítés. A talajmunkával ugyanis elpusztulnak a fészkek. (Viszont a mélyen fészkelő egyedeket a szántás sem éri el!)
4.) Növényvédő szeres védekezés erősebb fertőzés esetén válhat indokolttá. Hazánkban jelenleg 3 növényvédő szer rendelkezik engedéllyel mezei pocok irtására:
·         Arvalin LR (40 g/kg cink-foszfid) csalétket (2-3 szem/járat) a kártevő által lakott járat nyílásába kell helyezni. A vadon élő állatok védelme érdekében a talaj felszínére kiszórni tilos!
·         Polytanol (280 g/kg kalcium-foszfid), melyből járatonként 2 g (2-3 szemcse) behelyezése után a járatokat minden esetben földdel el kell tömni. Tilos a készítményt felhasználni esős, ködös időben és átázott talajon. A Polytanol soha nem érintkezhet vízzel!
·         Delu (800 g/kg kalcium-karbid) kizárólag riasztó hatással rendelkezik. A készítményből 5-6 g-ot kell a károsító járatába juttatni, majd a lyukat azonnal le kell zárni (betaposni nem szabad!). Így a talaj nedvességének hatására keletkező acetiléngáz a járatokat kitölti. A készítmény egész évben alkalmazható. A termék kizárólag a károsító járataiba helyezendő, a növényre nem kerülhet!
Szükséghelyzeti engedély birtokában a Redentin 75 RB (0,0075% klórfacinon) is használható, melyet idén is megkérhetnek az illetékes megyei kormányhivataloknál. A kérelemhez szükséges adatlap itt letölthető. 3 (f:nébih)

Nincsenek megjegyzések: