Oldalak

2017. május 27., szombat

T A L L Ó Z Ó...

Ökoturisztikai létesítmény 2017 pályázat

A Nemzeti Parki Termék Védjegyrendszer ismertségének növelése érdekében egy éven át tartó promóciós- és marketing körút aggteleki rendezvényén ünnepélyes keretek között hirdették meg kedden „Az év ökoturisztikai létesítménye 2017” pályázatot, amit a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség.
A pályázati adatlap május 23-tól letölthető az alábbi honlapokról:
www.termeszetvedelem.hu/okoturizmus illetve http://szakmai.itthon.hu/felhivasok-palyazatok
A pályázat beadásának határideje: 2017. június 30.

Állatjóléti támogatás

A Vidékfejlesztési Program keretei között 2017. június 2-ig lehetőség van a VP3-14.1.1.-16 kódszámon meghirdetett felhívás alapján állatjóléti támogatás igénylésére a tejhasznú vagy tejtermelés céljára tartott kettőshasznú fajtájú szarvasmarha állományok tartói, tenyésztői számára. Aki nem nyújtott be 2016-ban támogatási kérelmet, annak a 2017. június 2-i határidő lejártáig módja van rá.
A pályázat részletes szövege az alábbi linken

Jó Gazda Program®

Közismert tény, hogy miközben a magyar mezőgazdaság számára elérhető technológia az elmúlt 30 évben gépesítés, növényvédelem és genetika területén jelentős fejlődésen ment keresztül, a növénytermesztésében elért terméseredmények nem tükrözik ezt a fejlődést. Az átlagtermések megragadtak a 80-as évek szintjén és nőttek az évek közötti különbségek. Ezt sokan az időjárás megváltozásával magyarázzák, de ha van is ebben igazság, egészben nem magyarázza meg a visszafejlődést illetve a stagnáló terméseredményeket. Alapvetően két oka van az elmaradásunknak, az egyik a rossz terület kiválasztás, a másik a gyenge tápanyag ellátás. Ráadásul a kettő összefügg egymással.
Jó Gazda Program® a Dr. Szabó Agrokémiai Kft.-től - Agro Naplóelérhető.

Komposztiskola program

Csodák a lábunk alatt! A talajokkal való rablógazdálkodás hozzávetőleg egyharmad részben felelős a klímaváltozásért. Nem mellékes tehát, milyen folyamatok zajlanak a modern, intenzív mezőgazdálkodás területén, veteményeseinkben vagy akár városi kertjeinkben, parkjainkban. Ismerjük-e a szervesanyagok körforgását, tudjuk-e miért öltött immár katasztrofális mértéket élelmiszereink tápanyaghiánya? 
A program során játékos formában ismerkedünk meg a komposztálás rejtelmeivel, a komposztálható anyagokkal, a veteményeskertünk legfontosabb alapfeltételével: a tápanyagokban gazdag talaj megteremtésének módszereivel.
Részletek: http://www.szike.eu/komposztiskola

Felfüggesztik a borászati pályázatot

Kimerült a kötelezettségvállalási keret, ezért június 13-tól felfüggesztenek egy borászati pályázatot. A kiírás nyertesei maximum 200 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek. 
Kimerült a keret, felfüggesztik a borászati pályázatot: Előzetesen 500 projekt támogatását kalkulálták.

Drasztikus egyszerűsítés kellene

A Közös Agrárpolitika teljes egyszerűsítése lenne a legjobb megoldás gazdálkodói szempontból ágazati szakértők szerint. A legnagyobb probléma az, hogy nagyon sok embernek kell adni a támogatásból, és sokkal jobb lenne a rendszer "szociális háló" nélkül. A támogatást nem azoknak a gazdálkodóknak kellene kapnia, akik nem értenek a mezőgazdasághoz.
Uniós agrárpénzek: drasztikus egyszerûsítés kellene: Változtatni kellene a Közös Agrárpolitikán.

A Hungrana fejlesztése

A versenyképesség növeléséhez évente 500–800 milliárd forinttal kellene növelni a magyar mezőgazdaság kibocsátását, amit még inkább megnehezít, hogy mindezt megváltozott klimatikus, és szélsőségesebb időjárási körülmények közt kellene elérnünk, hiszen a mai magyarországi éghajlat a 30-40 évvel ezelőtti bolgárhoz hasonlít leginkább. Miközben egyre több pénzt költünk a növénytermesztésre, a termésátlagokban alig tapasztalható emelkedés, pedig a hatékonyság növelése alapvető fontosságú a támogatások nélküli világra való felkészülés során. Jó hír, hogy a kukorica vetésterülete idén még nem csökken 1 millió hektár alá Magyarországon, ugyanakkor a jövedelmezőség rövid távon aligha fog javulni. Nemsokára megjelenik ugyanis a piacon a dél-amerikai kukorica, ami várhatóan letöri az árakat. 
Tovább fejleszti fogadókapacitását a Hungrana: A hatékonyság- és termelékenységnövelés a hazai agrárium jövőjének kulcsa.

Szakkönyvek...

Jörn Pinske: Üvegházak: Ebből a könyvből megismerhetjük az üvegházak rövid történetét, típusait, legfontosabb részeit, jellemzőit és segítséget kapunk saját üvegházunk megtervezéséhez és felépítéséhez is.
Dietrich Mierswa: A hobbikertész üvegháza: Ez a kötet a hobbikertészek számára készült, közérthető, szakszerű és áttekinthető. Látványosan és követhetően mutatja be az üvegházak tervezését és építését.
Kurt Jeni: Télikertek tervezése és építése: Ki ne üldögélne szívesen a szürke hideg téli délutánokon egy növényekkel teli télikertben. A könyvből mindent megtudhatunk a télikertekkel kapcsolatban.
Megyeri Szabolcs: Üvegház a kertben: Saját kertünkből élvezhetjük a primőr zöldségeinket, ha beszerzünk egy praktikus üvegházat. A feladatok elvégzéséhez nyújt szakmai segítséget a kiadvány.


Nincsenek megjegyzések: