Oldalak

2017. november 2., csütörtök

Érdekességek...

Scio szenzor

SCiÓ-nak hívják. Neve a latin “tudni” igére utal. Egy molekuláris érzékelő, amely elfér az ember tenyerében. Lehetővé teszi, hogy bármilyen anyag kémiai összetételéről információt szerezzünk. Az új Scio szenzorral 5 másodpercen belül megtudhatjuk, hogy egy adott élelmiszer, kozmetikum, vagy gyógyszer milyen hatóanyagokat, vagy kórokozókat tartalmaz. Az első okostelefonra letölthető H2 applikáció a terv szerint 2017 közepén kerül piacra Kínában, és az év végén lesz elérhető a világ többi országában.

Mag nélküli paradicsom

Különleges, genetikai módosítási eljárás segítségével olyan paradicsomot állítottak elő, mely mag nélkül fejlődik, és még méhekre sincs szükség a szaporodáshoz, és fejlődéshez. A most létrehozott paradicsom az első ilyen kifejezetten előre megerezett "GMO termék". – írja az avilagtitkai.com. Az hogy ezek a mag nélküli variánsok végül a boltokba kerülnek e, erősen azon múlik, hogy a törvényi "környezet" kedvező-e, de nagyon valószínű, hogy idővel találkozhatunk az újgenerációs GMO termékekkel.

Nemsokára apró robotok rohamozzák meg a földeket

A földeket a jövőben aprócska önműködő robotok művelhetik, miközben az emberekre csak a felügyelet marad, valamint a keletkező óriási adathalmazok kezelése és kiértékelése. Úgy tűnik, a mezőgazdaság feltartóztathatatlanul halad ebbe az irányba, most egy újabb nagy gépgyártó is ilyen jövőt vizionál a számunkra. 
Nemsokára apró robotok rohamozzák meg a földeket: De mit csinálnak majd akkor a gazdák?

Kukorica-cipő...

A kukorica értékes táplálékforrás és bioüzemanyag egyaránt. Most azonban a Reebok valami másra, cipőtalp-alapanyagként is használja. A cég kezdeményezésének legfontosabb célkitűzése, hogy cipő teljes egészében megújuló anyagokból készüljön kőolaj melléktermékek helyett, és ha elhasználódott, lebomoljon.

A robotok hatalom átvétele

A modern mezőgazdaság alapvetően egy tudás- és technológia vezérelt ágazat, a sztereotípiákkal ellentétben az egyik leginnovatívabb területnek számít, és a legnagyobb technológiai óriások állnak sorban új fejlesztéseikkel. A K+F-re szánt források a gyógyszeriparral azonos nagyságrendűek, és a digitalizáció is óriási robbanásban van az ágazatban. Mindez a hazai mezőgazdaság mindennapjaiban is kézzelfogható, és minden piaci szereplő számára más és más kihívást jelent. 
Sosem gondolnád, hol veszik át a robotok hamarosan a hatalmat!: Nincs más választásunk: a földeken is jön a robotforradalom.

Intelligens kolomp

Olyan, mint egy okosóra, ami minden életfunkciót figyel, folyamatosan tárolja az adatokat, és szól ha baj van. A technológia lényegében egy nyomkövetőként is funkcionáló berendezésen alapul, ami a tehén nyakán, az állattal folyamatosan érintkezve minden információt rögzít, és a viselkedési jegyek alapján, ha szükséges jelzést küld a gazdálkodónak.

Tücsökfarm...

Egy brüsszeli vállalkozás szerint annyi fehérje előállításához, amennyit egy tehén szolgáltat, a tücsköknek 25-ször kevesebb takarmányra és 300-szor kevesebb vízre van szükségük. A Little Food már létre is hozott egy rovarfarmot, hogy legyen elegendő alapanyag a bizonyára ínycsiklandó fogásokhoz. A Little Food egyelőre nem nyitott éttermet, viszont különféle ízesítésű ­– fokhagymás, paradicsomos – szárított tücsköket csomagol, illetve szintén ízesített tücsöklisztet is tart a kínálatában. A rovarok fogyasztása számos országban – mint például Kínában, Ghánában, Mexikóban és Thaiföldön – általános gyakorlat.




Nincsenek megjegyzések: