Oldalak

2017. november 1., szerda

T A L L Ó Z Ó...

Kukorica trend...

A világon nagyon megy a kukorica termesztése, itthon idén kevésbé.1039 millió tonnára várják a kukorica idei globális termését. Ez a kukoricakibocsátás minden idők második legnagyobbja lenne. A betakarítással bővülő kínálat hatására csökkent a kukorica ára a világpiacon szeptember eleje és október eleje között. Az idei szállítmányok esetében a legnagyobb mértékben az EU-ban megtermelt kukorica exportára gyengült. A kukorica fronthavi jegyzése 135–140 dollár/tonna között ingadozott a chicagói árutőzsdén október közepén. A párizsi árutőzsdén a hónap elejihez képest 10 euróval 145 euró/tonnára esett a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése október 20-ig. A BÉT-en 45,2 ezer forint/tonnáig araszolt a takarmánykukorica novemberi kurzusa ugyanekkor. A fizikai piacon átlagosan 42-43 ezer forint/tonna termelői áron forgott a termény október első felében. https://www.magro.hu/agrarhirek/gazdalkodas/a-vilagban-nagyon-megy-a-kukorica-termesztese-itthon-iden-kevesbe/

Megjelentek a referenciaárak

A 2017. kárenyhítési évben bekövetkezett mezőgazdasági károk után a kárenyhítő juttatás iránti kérelem 2017. november 30-ig nyújtható be. Azon károsultak tudják benyújtani a kérelmet, akiknek a kárbejelentését az agrárkár-megállapító szerv a kárenyhítési évben korábban már jóváhagyta. A károsult termelők 2017-ben is a megszokott módon, elektronikus úton tudják majd november elejétől benyújtani a kárenyhítő juttatás iránti kérelmüket a Magyar Államkincstár erre szolgáló internetes felületén, amely ide kattintva érhető el. A kárenyhítő juttatás iránti kérelemhez az anyagok ide kattintva érhetőek el a 2012-2017. kárenyhítési években alkalmazandó referenciaárak és átlaghozam-adatok.

A méhészet helyzete

A méhészet helyzetéről tárgyal az EU - magyar kezdeményezésre. A Méz-jelentés javasolja a mézimport eddiginél szigorúbb ellenőrzését, az unió külső határain. Továbbá kezdeményezi a gyantaszűrés megtiltását, mert az lehetővé teszi a mézet szennyező különböző szermaradványok - például antibiotikumok, vagy a cukorszirup - "eltüntetését". Az ágazat évente mintegy 36 millió euró (mintegy 10-11 milliárd forint) támogatást kap az unió pénzügyi forrásaiból. Ezt - javasolják a korábbi szintre, azaz 47 millió euróra (mintegy 14-15 milliárd forintra) emelni. Magyarország évente mintegy 20 ezer tonna mézet exportál - döntő hányadát az Európai Unió országaiba.
http://www.agroforum.hu/hirek/meheszek-helyzeterol-targyal-az-eu-magyar-kezdemenyezesre

Az őstermelők adózása

Jövőre az őstermelők helyett a NAV készíti a bevallást. Továbbfejleszti rendszerét az adóhatóság, így jövőre már az őstermelők és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek helyett is a hivatal készíti el a személyijövedelemadó-bevallást. Az a cél, hogy ha lehet, az emberek és a vállalkozások helyett is az adóhivatal dolgozzék.
http://www.agrotrend.hu/hireink/jovore-az-ostermelok-helyett-a-nav-kesziti-a-bevallast

Afrikai gabona

A fonio felettébb egészséges: a rizsnél háromszor több fehérjeszálat és vasat tartalmaz, ráadásul a betakarítása is egyszerű. Az ősi termény gluténmentes és rendesen el van látva esszenciális aminosavakkal (fehérjeépítő elemekkel). Ezek az anyagok a gabonafajták túlnyomó részéből hiányoznak. A múlt aszályos időszakaiban a fonio olykor akár teljes településeket is el tudott látni élelemmel.http://www.agrotrend.hu/hireink/afrikai-gabona-lehet-a-nyugati-vilag-uj-szuperetele

 

Nincsenek megjegyzések: