Oldalak

2017. november 9., csütörtök

T A L L Ó Z Ó...

Új Leader pályázatok

2017. október 30-tól év végéig folyamatos lesz a LEADER Helyi Akciócsoportok Helyi Fejlesztési Stratégiáin alapuló vidékfejlesztési felhívások megjelenése. A helyi kezdeményezések támogatására a Miniszterelnökség mintegy 41 milliárd forintot különített el a Vidékfejlesztési Program keretében. A felhívások megjelenése az év végéig folyamatos lesz, amiket az érdeklődők elérhetnek a Magyar Államkincstár honlapján, valamint az egyes területileg illetékes LEADER Helyi Akciócsoport elektronikus felületén is.
http://agroforum.hu/hirek/megjelentek-az-uj-leader-videkfejlesztesi-palyazatok

Tojásár növekedés várható

50-60 forint lesz rövidesen egy tojás. Megkezdődött és várhatóan az év végéig kitart az étkezési tojásárak emelkedése a hazai piacon. Az árváltozásokat az év eleji európai madárinfluenza-járvány, illetve a közelmúltbeli uniós fipronilos tojásszennyezési ügy okozza, mert a termelés Európa-szerte visszaesett. Az év eleji hazai áfacsökkentés révén viszont a magyar fogyasztók a mostani drágulás után darabonként 5-8 forinttal olcsóbban juthatnak majd tojásokhoz a környező országok vásárlóihoz képest.
http://agroforum.hu/hirek/50-60-forint-lesz-rovidesen-egy-tojas

1,8 millió tonna élelmiszerhulladék


Mintegy 1,8 millió tonna, fejenként hozzávetőleg 68 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezik évente Magyarországon, amely 400-450 ezer rászoruló étkeztetésére lenne elegendő. Globális szinten az előállított élelmiszerek majdnem egyharmada, mintegy 1,3 milliárd tonna megy veszendőbe. Az élelmiszer-veszteség évente nagyjából 990 milliárd dollárjába kerül a világgazdaságnak.  Számítások szerint hazánk 15 milliárd forintot, egy átlagos magyar család 50 ezer forintot takaríthatna meg a feleslegesen megvásárolt élelmiszereken.

A Gazdálkodási napló beadásáról...

A Miniszterelnökség a kifizetések mielőbbi megkezdése érdekében módosította a Gazdálkodási napló elektronikus benyújtásának időszakát. A 2017. évről szóló nyomtatványt 2018. január 1. és január 31. között kell elektronikusan beküldeni. A nyomtatványt és a beküldéshez szükséges információkat ezen az oldalon találja meg a beadási időszakban.
https://www.agroinform.hu/palyazatok/kevesebb-ido-lesz-a-gazdalkodasi-naplo-beadasara-34687-001

A jövő növénytermesztése

A Föld lakosságának gyors szaporodására és a termőföld szűkös rendelkezésére állására való tekintettel a tudósok néhány éve a növények világűrben, illetve a Holdon vagy a Marson történő termesztésére igyekeznek megoldásokat kidolgozni – írja a freshplaza.com. A német DLR Űrkutatási Központ egy EDEN-ISS megjelölésű, konténeres üvegházat telepített az Antarktiszra a szélsőséges környezet alkalmasságának tesztelésére. Az űrbéli viszonyokat szeretnék szimulálni a sarkvidéken.
https://www.agroinform.hu/gazdaelet/a-jovo-novenytermesztesenek-foprobaja-zajlik-az-antarktiszon-34688-001

Nincsenek megjegyzések: