Oldalak

2018. augusztus 31., péntek

Költségtípusok

Arányos (proporcionális) költségek a termelés volumenének változását arányosan követik. Például, ha termelés 10%-kal nő, akkor az arányos költség is 10%-kal emelkedik. Ilyen például az alapanyagköltség, a közvetlen munkabér (egyenes darabbér) és közterhei, illetve a gyártási és értékesítési különköltség. Az arányosan változó költségek a termelés növelésével termékegységre vetítve állandóak. Ezek a költségek is csak viszonylag arányosan változóak, mert például a termelés mennyiségével emelkedhet az egységnyi alapanyagra jutó szállítási költség. Az is elképzelhető, hogy az eladók mennyiségi árengedményt (rabattot) adnak, és így mód nyílik rá, hogy például ha adott anyagból 20%-kal többet  vásárolunk, akkor csak 15%-kal kell többet fizetnünk.
Degresszív (arány alatt) változó költségek a termelési volumen módosulásával változnak, de kisebb mértékben mint a termelés mennyisége. Pl. 20%-os volumennövekedés esetén a degresszív költségek csak 10%-kal emelkednek. Ilyen költségek például a karbantartási és az anyagmozgatási költségek.
Progresszív (arány felett) változó költségek a termelési volumen változásánál nagyobb arányban változnak. Pl. 10%-kal növelve a termelést, a költség 15%-kal nő.

Nincsenek megjegyzések: