Oldalak

2018. augusztus 29., szerda

Védett természeti értékek


Főbb típusai a föld-, víz-, növény és állattani, tájképi és kultúrtörténeti szempontból védetté nyilvánított értékek.
Nemzeti park: az ország jellegzetes, természeti adottságaiban lényegesen meg nem változtatott olyan nagyobb kiterjedésű területe, amelynek elsődleges rendeltetése a különleges jelentőségű, természetes növény- és állattani, földtani, víztani, tájképi és kultúrtörténeti értékek védelme, a biológiai sokféleség és a természeti rendszerek zavartalan működésének  fenntartása, az oktatás, a tudományos kutatás és a felüdülés elősegítése.
Tájvédelmi körzet: az ország jellegzetes, természeti, tájképi adottságokban gazdag nagyobb, általában összefüggő területe, tájrészlete, ahol az ember és a természet kölcsöntatása esztétikai, kulturális és természeti szempontból jól megkülönböztethető jelleget alakított ki, és elsődleges rendeltetése a tájképi és természeti értékek megőrzése.
Természetvédelmi terület: az ország jellegzetes és különleges természeti értékekben gazdag, kisebb összefüggő területe, amelynek elsődleges rendeltetése egy vagy több természeti érték, illetve ezek összefüggő rendszerének védelme.
Természeti érték: valamely különlegesen jelentős egyedi természeti érték, képződmény és annak védelmét szolgáló terület.(sziklaalakzat, fa, kisebb területű facsoport stb.).

Nincsenek megjegyzések: