Oldalak

2019. február 16., szombat

T A L L Ó Z Á S...

A borok eredet-megjelölése

Két új EU-rendelet jelent meg a borok eredet-megjelölésére, földrajzi jelzésére és a hagyományos kifejezésekre, valamint a borok címkézésére vonatkozóan.
Ezzel kapcsolatban két új rendelet jelent meg: 2019/33 EU bizottsági felhatalmazáson alapuló és a 2019/34 EU bizottsági végrehajtási rendelet, amelyek együtt a hasonló tárgyú 607/2009/EK rendeletet váltották fel. A két új EU-s jogszabály az ide vonatkozó hazai végrehajtási rendeletek módosítását is maga után vonja.

A körforgásos gazdaság megvalósítása

A körforgásos gazdaságra vonatkozó szabályozás hazai hulladékgazdálkodásra gyakorolt várható hatásainak áttekintése céljából a HOSZ konferenciát szervez, „A körforgásos gazdaság hazai megvalósítása” címmel. Jelentkezés (külön a vállalati ill. az oktatási intézményekből érdeklődők számára: a www.hosz.org honlapon hamarosan megtalálható jelentkezési lap visszaküldésével az oktatas kukac hosz.org e-mail címre.
Jelentkezési határidő: 2019. március 20., jelentős kedvezmény 2019. március 7-ig!
További tájékoztatás: Major Ágnes képzési vezető, 06 30 900 7323, oktatas kukac hosz.org

Méhészeti járművek támogatása

Megjelent a Magyar Államkincstár 5/2019. (II. 1.) számú közleménye a méhészeti járművekre 2019. évben igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű támogatásról. A kérelmeket postai úton 2019. február 15. és 2019. április 15. között kell benyújtani az N0816 számú „Támogatási kérelem” nyomtatványon a Kincstár Piaci és Nemzeti Támogatások Főosztályához. A kapcsolódó közlemény és mellékletei a linkekre kattintva érhetőek el.

Mangalica jelene - jövője

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete rendezésében az idén 12. alkalommal nyílt meg a Budapesti Mangalicafesztivál.A magyar mangalicatermékek meghódították a világpiacot Szingapúrtól Kanadáig, jelen vannak többek között Japánban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, de a mi életünkben is kedves szerepet töltenek be. A magyar állattenyésztésnek nagy lehetősége a mangalica fajta, mutatva azt, hogy mennyire fontos a magyar genetikai állomány megőrzése. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 2019-ben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját

Gyümölcspárlatokra előírt feltételek

Milyen hatással vannak a pálinka ízére és élvezeti értékére a jogszabályi előírások? Másképp fogalmazva: előfordulhat-e, hogy ugyan egy párlat mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, az ital mégis nagyon rossz? A laboratórium.hu legfrissebb összeállítását ismertetjük. 
Pálinka: törvénybe foglaltható a jó íz?: Az eddigi elõírások inkább a hamisított termék kiszűrésére szolgálnak.

Klímakatasztrófa fenyegeti a mezőgazdaságot

Egyre több szélsőséges kilengésre, extrém csapadékmennyiségre és hosszan elhúzódó aszályos időszakokra kell felkészülnie az agráriumnak. A növénytermesztőknek nem csak a genetika, hanem az alkalmazott technológia és az időjárás figyelembevétele, az állattenyésztőknek pedig elsősorban a takarmányozás újragondolása jelentheti a megoldást ahhoz, hogy a klímaváltozás hatásaihoz alkalmazkodni tudjon.
Klímakatasztrófa fenyegeti a mezõgazdaságot: szenvednek az állatok és a növények: Az ágazatnak alkalmazkodnia kell a klímaváltozás hatásaihoz.

Nincsenek megjegyzések: