Oldalak

2019. február 23., szombat

T A L L Ó Z Á S...

Szőlőültetvények védelme

Az Agrárminisztérium (AM) a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben nyújt támogatást. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz. A támogatás részleteit a 9/2016. (II. 15.) FM rendelet tartalmazza.

Fiatal gazda pályázat

A Fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása pályázat 2019 tavaszán várhatóan megjelenik.
A támogatás vissza nem térítendő támogatás, 40.000 Euro (kb. 12,5 millió Forint)Két részletben igényelhető:– 75% előre– 25 % az első rész igénylése utáni 3. évtől, az üzleti tervnek megfelelő teljesítés után.
STÉ kalkulátort IDE KATTINTVA érheti el. 

Technikai robbanás

Néhány éven belül a hazai szántóföldeken is megjelenhetnek a vezető nélkül működő robottraktorok – nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének(MEGFOSZ) elnöke, illetve a géppiacon meghatározó szerepet játszó bajai Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője.
Néhány év, és a magyar földeken is megjelennek a robottraktorok: Technikai robbanás a világban. Tovább nõ a magyar piac is.

79. OMÉK

Szeptember 26. és 29. között rendezi meg immár 79. alkalommal az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK) az agrártárca az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. A rendezvény legfőbb célja az üzleti szerep megerősítése és a fiatalok megszólítása. Az idén először vidéki társrendezvények is lesznek, szakmai kiállítást szerveznek Hódmezővásárhelyen az állattenyésztésről, Bábolnán az agrárgépészetről, Budapesten pedig élményközpontú állat- és mezőgazdasági gépbemutató lesz. Részletekről a rendezvény weboldalán, a www.omek.amc.hu-ra kattintva tájékozódhat. (AM)

Digitális Agrárstratégia

Létkérdés, hogy az agrárium digitális átalakulása minél hamarabb és zökkenőmentesen megtörténjen úgy, hogy a mezőgazdasági termelés egyszerre jövedelmező és környezeti szempontból fenntartható is legyen. A Digitális Agrárstratégia lényege, hogy a mezőgazdasági termelők a mindennapi munkájuk során mind szélesebb körben  használhassák az új technológiákat és az ezekhez kapcsolódó tudást. Ezért a képzés és a tudásátadás a következő évek központi kérdése lesz. A Digitális Agrárstratégia legfontosabb üzenete, hogy - a legkisebb gazdaságtól a legnagyobbig – mindegyik megtalálja a maga szempontjából alkalmazható technológiát. (AM)

Csökken a termesztett növények száma

Világszerte csökken a nagyüzemek által termesztett növények száma, ezért mind egyhangúbbá válik a mezőgazdasági termesztés. Mára ott tartunk, hogy az agrárterületek felén négy növény osztozik. A vizsgálat szerint a nagygazdaságok Ázsiában, Európában, Észak- és Dél-Amerikában mind egy irányba haladnak: minél kevesebb, ám annál sikeresebb növényváltozatot termelni lehetőleg minél nagyobb területen. Ezek a mezőgazdasági területek aztán éppen ezért egyre inkább ugyanúgy is néznek ki. A legnagyobb gazdaságok sok esetben ezért ezer és ezer hektáron keresztül ugyanazt a növényt termesztik – a legtöbb esetben szójából, búzából, kukoricából, valamint rizsből alakulnak ki ilyen végeláthatatlan mezők.
Lásd: http://magyarmezogazdasag.hu/2019/02/10/ez-negy-noveny-lepi-el-vilagot

Nincsenek megjegyzések: