Oldalak

2019. július 12., péntek

Növényvédelmi felhívás

 Tisztelt Kertbarátok!
2019. évi 14. felhívás

Úgy egy hónapja írtam utoljára Önöknek, sokáig változatlan volt a növényvédelmi helyzet. Folyamatosan terjedtek a levéltetvek és rajzottak a gyümölcsmolyok (lásd az országos rajzási táblázatot).
A meleg és a pára kedvezett a gombák terjedésének, ezért a lisztharmatról, a peronoszpóráról és a
szürkepenészről is írtam a korábbi felhívásokban. A július eleji száraz forróság kedvező fordulatot hozott, csökkentette a gombák terjedését, nem robbantak be járványok.
A tavaszi időjárás megtette a hatását. Kevés és gyenge minőségű termést szüreteltünk idáig gyümölcsökből és a zöldségfélék sem sikerültek jobban. Mikor kellett volna permetezni és hányszor kellene még ismételni? – kaptam és kapom a kérdéseket. Tudom, hogy sok régebbi szakkönyv – és nincsenek újabbak - még hónapokra lebontva ajánlja a növényvédelmi teendőket. De az időjárás szélsőségessé válásával, a kényesebb növényfajták elterjedésével és a széles hatású permetszerek kivonásával megváltozott a házikertesek helyzete. Budapestről de még a megyeszékhelyről sem lehet mindenkire érvényes választ adni a fenti kérdésre. Csak a kertész saját tapasztalata segíthet ebben illetve érdemes felkeresni a termesztési környezetet jól ismerő szakembert, kertbarátot.
▲ „A kezelést 7-14 nap elteltével ajánlott megismételni.”- ajánlják több szernél is a gyártók.
Melyiket válasszam? A döntésem csakis a helyi viszonyoktól függ pl. a növény fejlődési ütemétől, a
hőmérséklettől, a szomszéd kert fertőzöttségétől, a kert növényzetének a sűrűségétől, stb.
► Az Óbudai Megfigyelőkert kajszijáról sokat szüreteltünk. Ragyás lett a termés a levéllyukacsosodást okozó (sztigmina) gombától, mely a gyümölcsök után a leveleket is megtalálta. Itt például feltétlenül permetezni kellene a letermett fát. Sok kertben hasonló lehet a helyzet a cseresznyén, a meggyen és az őszibarackon is.
► Az idei év szimbolikus fotója is lehetne a rothadó kajszibarackon párzó poloskák képe. Az Óbudai Megfigyelőkert lugasparadicsomán a zöld vándorpoloska fiatal lárváit sem kellett sokáig keresgélni. A legrövidebb, 3 napos várakozási idejű (é.v.i.) rovarölővel, a Karate Zeonnal permeteztem július 5-én este. Ma délután átböngésztem a bokrokat, még nem találtam rajtuk újabb lárvákat. Mivel az engedélyokirat szerint csak „az érés kezdetéig” használhatjuk paradicsomban, ezért a permetezés előtt a félig érett szemeket is leszedtem.
► A virágzó haszon és dísznövényeken, a virágzó gyomokon és a mézharmatos növényi részeken is gyűjtenek a háziméhek. Mindhárom esetben be kell tartani a méhveszélyességre vonatkozó előírásokat. A „méhekre kifejezetten veszélyes (kockázatos)” készítményekkel a fenti esetekben soha sem dolgozhatunk. A „méhekre nem jelölésköteles” (korábban: a méhekre nem veszélyes) készítményekkel mindig kezelhetünk.
A „méhekre mérsékelten veszélyes (kockázatos)” készítményekkel kizárólag a méhek napi aktív repülésének a lezárulása után, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával lehet megkezdeni a permetezést és legkésőbb 23 óráig be kell fejezni. A csomagoláson, a címkén megtalálják az adott termék. besorolását.
A méhek pusztulásáról sokat hallunk. Az már biztos, hogy ezt nem lehet csak egyetlen tényezővel magyarázni.
Elgondolkodtató cikkeket találtam az MTA honlapján. A kísérőlevélben megtalálják az elérhetőségeiket.
Budapest, 2019. július 11. Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK

A mellékelt felhívásban utalok három méhekkel kapcsolatos MTA cikkre. Bemásolom az elérhetőségüket:

Nincsenek megjegyzések: