Oldalak

2019. december 5., csütörtök

Versenyképes agrárium

Az ágazat teljesítménye 2018-ban elérte a 2700 milliárd forintot. Az agrárexport mértéke 2019 szeptemberéig 7 milliárd euró volt, amely mintegy 10 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. Tavaly 355 milliárd forintot költöttek a gazdák fejlesztésekre, és 2019 első félévében a beruházások üteme tovább növekedett.
Jó hír, hogy évről-évre nő a mezőgazdasági gépek iránti kereslet, idén az első három negyedévében 134 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket és eszközöket a gazdálkodók. Ez azért is örvendetes, mert ezzel a legmodernebb technológiákhoz jutnak hozzá, amelyek nélkülözhetetlenek a hatékonyság növelése szempontjából.
A kormány számos intézkedést tesz annak érdekében, hogy az agrárium versenyképessége tovább emelkedjen. Új agrárfinanszírozási eszközöket vezettek be annak érdekében, hogy a gazdák olcsó hitelek segítségével fejleszteni tudjanak. Európában elsőként elfogadtuk a Digitális Agrár Stratégiát, amely a magyar élelmiszer termelésben rejlő lehetőségek hatékony kihasználását mozdítja elő. (AM)

Nincsenek megjegyzések: