Oldalak

2021. augusztus 24., kedd

Ökológus kongresszus

A hazai ökológusok legfontosabb, háromévente megrendezett kongresszusát több mint kétszáz kutató részvételével tartják Vácon - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Ökológiai kutatóközpontja (ÖK) kedden az MTI-vel.

    A Magyar Ökológusok Tudományos Egyesülete (MÖTE) és az ELKH ÖK augusztus 24. és 26. között rendezi meg a 12. Magyar Ökológus Kongresszust a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán. A rendezvényen a kutatók bemutathatják legújabb tudományos eredményeiket, megvitathatják a szakmai problémákat, továbbá hasznos kapcsolatokat alakíthatnak ki.
    Az idei kongresszusra több mint kétszáz ökológuskutató regisztrált, elsősorban az egyetemek és a kutatóintézetek műhelyeiből. Az eseményen részt vesznek az ökológiai ismereteket alkalmazó intézmények - minisztériumok, nemzetipark-igazgatóságok, civil szervezetek - kutatói is. A háromnapos rendezvényen öt plenáris és 108 szekció-előadás hangzik el, 76 kutatást pedig poszter formájában mutatnak be.
 A három teremben párhuzamosan zajló szekcióülések egy részében az ökológia alapkérdései szerepelnek, többek között a társulások szerveződése, a közösségi ökológia, a vegetációdinamika, a populációbiológia, a viselkedésökológia, a tájökológia, a molekuláris ökológia, az ökoszisztémák működése vagy az ökofiziológia.
    Más szekciók a globális problémákhoz kapcsolódó alkalmazott ökológiai kutatások témaköreit gyűjtik össze, mint például a gyep- és erdőkezelés ökológiai hatásai, a városokban zajló ökológiai folyamatok, a klímaváltozás és az invazív fajok elterjedésének hatásai, a természetvédelmi területek tervezése és kezelése, valamint az ökológia és a társadalomtudományok kapcsolódási pontjai.
    A plenáris előadások a tájökológiába, a viselkedésökológiába, a vegetációtudományba és az ökológiai modellezésbe nyújtanak betekintést. A szakmai programokon túl a MÖTE megtartja ünnepi közgyűlését is, amelyen díjazzák a legkiválóbb szenior és junior kutatókat.(F:mti)

Nincsenek megjegyzések: