Oldalak

2009. november 13., péntek

FAO prognózis


FAO: 70 százalékkal kell növelni az élelmiszertermelést 2050-re.
A jelenleginél mintegy 70 százalékkal több élelmiszert kell termelni világszerte 2050-ig, figyelembe véve a Föld lakosságának várható 2,3 milliárdos növekedését és az emelkedő kereseteket - állapította meg az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A világ gabona termelését évi 3 milliárd tonnára szükséges emelni 2050-ig a jelenlegi 2,1 tonnáról; az élelmezési és takarmányozási igény fedezése érdekében, és a bioüzemanyag ágazat bővülése miatt akár ennél is több gabonára lehet szükség.
A hústermelésnek pedig több mint 200 millió tonnával évi 470 millió tonnára kell növekednie - rögzíti közleményében a FAO. A szervezet óvatosan optimista azzal kapcsolatban, hogy 2050-re elegendő mennyiségű élelmiszert lehet előállítani.A FAO szerint a mezőgazdaság számára a legnagyobb kihívás a klímaváltozás és a bioüzemanyag iránti kereslet megugrása.

A közlemény szerint növelni kell az ágazat befektetéseit és javítani kell az élelmezés helyzetén, máskülönben 2050-re a Föld teljes népességének 5 százaléka éhezni fog. Az éhezők száma az idén várhatóan meghaladja az 1 milliárdot az ENSZ Világélelmezési Programja szerint.

Nincsenek megjegyzések: