Oldalak

2009. november 21., szombat

Mire ügyeljünk a pénzügyek intézésénél?! 3. rész


Rejtett költségek
Nem túlzás azt állítani, hogy a banki termékfejlesztők kreativitása a költségtételek kimunkálásában csúcsosodik ki. Embert próbáló feladat lenne valamennyi jogcímet összeszámolni, amelyen több-kevesebb díjat legombolnak az ügyfélről, és mire az ember azt gondolja, hogy kiismerte a struktúrát, addigra újabb innovációkkal rukkolnak elő. Néhánypélda...
Noha a betétnél elvileg a bank fizet az ügyfélnek kamatot, az élet számtalan példát szolgáltat az ellenkezőjére.
Az egyik kisebb bank például az akciós betétekből 0,25 százalékot kapásból lecsípett betétkötési jogcímen, vagyis fizessen az ügyfél, amiért hajlandó a banknak kölcsön adni. Az egyszeri díjat egyébként a lekötendő összegből vonják le, mielőtt még teljesítenék a lekötési megbízást, így nem húzza le az ajánlatok összevetésére alkalmas egységesített betéti kamatlábat (ebkm) sem, amelynek elvileg az esetleges költségek levonása után ténylegesen kifizetendő kamat mértékét kellene jeleznie.
A bank-kölcsönök esetén a késedelmes törlesztés borsos ára lehet sokkoló. Nemcsak, hogy ketyegni kezd a normális kamatra rárakodó 3-20 százalékos késedelmi kamat, de az sem példa nélküli, hogy sokszoros áron kiszámlázzák az A/4-es papír és bélyeg költségeit is. Így már az első írásbeli felszólítás 10 ezer forintba kerülhet.
Ha az ügyfél valami miatt módosítani szeretné a hitelszerződés feltételeit, általában -költségplafon nélkül- a kintlévőség 2 százalékával számolhat - vagyis pl. 10 milliós tartozásnál ez 200 ezer forint.
A lejárat előtti törlesztésért több pénzintézet már abban a pillanatban megterheli az ügyfelet, amint az jelzi igényét: a szándéknyilatkozat ára azonnal néhány ezer forint.
Meglepetések az online bankolás során is adódhatnak. Az X bank egyik ügyfele csupán azért kényszerült több tízezer forint megfizetésére, mivel lemondta néhány internetes átutalási megbízását. Ez azért bosszantotta módfelett az ügyfelet, mivel előzetesen tisztázta az ügyintézővel, hogy az online átutalások ingyenesek; az pedig meg sem fordult a fejében, hogy lemondásuk tetemes büntetést von maga után.

Nincsenek megjegyzések: