Oldalak

2009. november 20., péntek

Mire figyeljünk a pénzügyek intézésénél?! 2. rész


Válogatott alapok, dupla díjak
Bevallva vagy sem, bankok, biztosítók, alapkezelők és ügynökök részben abból élnek, hogy a pénzügyekben kevésbé járatos, ezért könnyen megtéveszthető ügyfelek megveszik a jól marketingelhető, ámde olcsónak korántsem nevezhető konstrukciókat.

A befektetési tanácsadók kedvenc szabálya: az ügyfél diverzifikálja a portfólóját, ossza meg a pénzét többféle instrumentum között. A válogatott alapok egyetlen termékben tartalmazzák többféle konstrukció jegyeit, így különböző kockázatú portfóliókat lehet kialakítani, hangzatos fantázianevekkel.
Persze az egyes alapokat mindenki maga is megvehetné külön-külön, annál is inkább, mert ha válogatott alapba teszi a pénzt, saját zsebe helyett az alapkezelőket gazdagítja. Utóbbiak ugyanis mind a beválogatott egyedi konstrukcióban, mind a végső alapban díjat számolnak fel. Ez ugyan nem magas -jellemzően csak a vagyon 0,5 százalékára rúg-, de megtakarítható lenne.

Amire még érdemes figyelni: a válogatott alapok egyetlen hozzáadott értéke a folyamatos piackövetés. Kezelőik arra nagyon figyelnek, hogy ha eltolódnak a belső arányok pl. amikor a válogatott alap azonos arányban ígér pénz-, kötvény-, árú-, és részvénypiaci kitettséget, s mondjuk a nyersanyagalap lefelé, a kötvénypiac pedig felfelé mozdul, akkor az alapkezelő utána megy a súlyoknak.
Mindezt persze bárki maga is megteheti, ráadásul biztosan olcsóbban.

Nincsenek megjegyzések: