Oldalak

2009. november 17., kedd

Mire figyeljünk a pénzügyek intézésénél?! 1. rész


Feltételes kamatok
Bevallva vagy sem, bankok, biztosítók, alapkezelők és ügynökök részben abból élnek, hogy a pénzügyekben kevésbé járatos, ezért könnyen megtéveszthető ügyfelek megveszik a jól marketingelhető, ámde olcsónak korántsem nevezhető konstrukciókat.

Bár az utóbbi időben kevesebbet hallani róluk, nemrég még divatosak voltak azok a speciális betétek és indexált kötvények, amelyeknél a potenciálisan fizetendő kamat mértéke valamilyen feltételtől függött.
Tipikus esetben a lekötött összegre egy minimális kamatot fizet a bank, a prémiumot viszont valamilyen külső körülmény megvalósulásához köti. Ilyen lehet például a forintárfolyam alakulása.
A kedvező kamat ilyen esetben csak akkor jár, ha a lekötés időtartama alatt az euro/forint jegyzése nem lép ki egy előre meghatározott sávból, ellenkező esetben a minimumigéret lép életbe.

Korábban több ilyen konstrukciónál előre látni lehetett, hogy nem sok esély van a feltételek teljesülésére. Miközben a világ vezető devizapárja, az euro/dollár is képes 20-30 százalékos kilengésekre, ma sem reális azt várni, hogy a forint szűk sávon belül marad.

Nincsenek megjegyzések: