Oldalak

2011. június 17., péntek

Növényegészségügyi helyzet alakulása B.-A.-Z. megyében 2011. június 16.-ig


Fenológiák
Ősz búza: szemfejlődés, tejesérés
Őszi árpa: szemfejlődés, viaszérés
Repce: becőképződés, érés kezdete
Tavaszi árpa: szemfejlődés tejesérés kezdete
Burgonya: virágzás kezdete, teljes virágzás
Napraforgó: 10 - 12  leveles, csillagbimbós állapot
Kukorica: 7-10 leveles állapot
 Kajszi: gyümölcsnövekedés
Cseresznye, meggy: érés kezdete, érés fajtától függően
Alma, körte: 20-35 mm-es gyümölcskezdemények, körtében intenzív a másodvirágzás
Szőlő: virágzás vége, borsszem nagyságú bogyók

Általános növény-egészségügyi helyzet
Az eltelt időszakban változékony volt az időjárás; csapadékos és száraz meleg időszakok is előfordultak.   
Szántóföldi növények:
Őszi kalászosok: A csapadékot követően a környezeti tényezők hatására gyakoribbá vált a kalászon a fuzárium (Fusarium sp.) és a szeptóriás pelyvabarnulás (Septoria nodorum), utóbbi a szálkás kalászú fajtáknál a szálkán és pelyvalevélen is észlehető. A lisztharmat (Blumeria graminis) fertőzöttség kis mértékben növekedett, a levélfoltosságok (Pyrenophora spp, Septoria spp.) által okozott tünetek gyakoribbá váltak.  Vetésfehérítő bogarak (Oulema spp.) a bábozódás általános, megindult az imágók kelése. A levéltetvek (Schizaphis graminum, Rhopalosiphum padi) betelepedése helyenként már megfigyelhető. Egyes állományokban erőteljes a megdőlés.

Őszi árpában elvétve megjelentek a porüszög (Ustilago nuda) tünetek.

Tavaszi árpa: a kalászon a fuzárium (Fusarium sp.) és a szeptóriás pelyvabarnulás (Septoria nodorum), levélen a lisztharmat (Blumeria graminis f.sp. hordei).) és a levélfoltosság (Pyrenophora spp.,  Septoria spp.) tünetei fordulnak elő.

Repce: A gombabetegségek közül a fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) a száron, a szürkepenész (Botrytis cinerea) a hüvelyeken, valamint a fómás levélfoltosság (Leptosphaeria lingam) terjed.
A levéltetvek (Brevicorine brassicae) jelenléte általános, de az érési folyamatok előrehaladása miatt jelentős kártétel kialakulása nem várható. Az új repcefénybogarak (Meligethes aeneus) kikeltek, az imágók a virágzó növényeken nagyobb számban táplálkoznak.

Kukorica: intenzív a növények (és a gyomok) fejlődése; a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) repülése továbbra is gyenge.

Napraforgó: helyenként a fekete répalevéltetű (Aphis fabae) és a sárga szilvalevéltetű (Brachycaudus helichrysi) kártétele előfordul; fitofág poloskák (Lygus sp., Adelphocoris lineolatus) jelenléte általános (0-4 db/növény). A szárfertőző gombáknak (Diaporte, Sclerotinia, stb.) és a napraforgó peronoszpórának (Plasmopara halstedii) kedveztek a környezeti feltételek, tüneteket helyenként már megtalálhatók.

Burgonya: a burgonyabogarak (Leptinotarsa decemlineata) vegyes népessége károsít; a levéltetvek (Myzus perzicae) kisebb kolóniákban szívogatnak.
A változékony időjárás hatására a gombás megbetegedések (Phytoptora infestans, Alternaria solani,  Fusarium spp.) terjednek.

Kertészeti kultúrák:
Alma: Az almafa-varasodás (Venturia inaequalis) és az almafa-lisztharmat (Podosphera leucotricha) fertőzés erősödött. Levéltetvek (Aphis pomi, Disaphis plantaginea) kártétele általánosan előfordul. Folyamatos az almalevél aknázómoly (Lithcolletis blancardella) és az almamoly (Laspeyresia pomonella) rajzása; június közepétől ismét repül a lombosfa-fehérmoly (Leucoptera scitella) és az almalevél sátorosmoly (Lithocolletis corylifoliella). A megyeszerte (déli és keleti régió) terjed az almalevél-gubacsszúnyog (Dasyneura mali), a kártétel szembetűnő. Vértetű (Erisosoma lanigerum) felszaporodása nagyobb mértékű. Levélatkák (Phyllocoptes schlechtendali) és takácsatkák (Panonychus ulmi, Tetranychus urtica) száma növekszik.
Baktériumos hajtásszáradás (Erwinia amylovora) tünetek almán, birsen és körtén megjelentek.

Körte: Körte-levélbolha (Cacospylla sp, Psylla sp.) szaporodása folyamatos, kifejlődött egy újabb nemzedék, nagy számú a lerakott tojás és a károsító lárva; levéltetű (Dysaphis spp.) kártétel szórványos,  
terjed a körtelevél-gubacsszúnyog (Dasineura pyri) kártétele.

Csonthéjasok: Továbbra is rajzik a barackmoly (Anarsia lineatella), a keleti gyümölcsmoly (Gyrapholita (Cydia) molesta) és a szilvamoly (Gr. (C.) funebrana).  Gyakoribbá vált a blumeriellás levélfoltosság (Blumeriella jaapii), a levéllikasztó gomba (Stigmia carpophila) és a monilínia (Monilinia spp.) által okozott megbetegedés. Kajsziban a gnomóniás fertőzés (Gnomonia erythrostoma) egyes helyeken előfordul. Levéltetvek (Aphididae) száma helyenként jelentős.

Szőlő: A környezeti feltételek a szőlőlisztharmat (Uncinula necator) és peronoszpóra (Plasmopara viticola) számára kedvezőek voltak. A szőlő lisztharmat terjed, a tünetek a levelek és a bogyókezdeményeken is előfordulnak. Az szőlőorbánc (Pseudopeziza tracheiphila)  kisebb mértékben észlelhető.  Növekszik a szilva-takácsatka (Eotetranychus pruni), a szőlő-levélatka (Calepitrimerus vitis)-, és a filoxéra, szőlőgyökértetű (Viteus vitifoliae) levéllakó lakjának egyedszáma.

Polifág kártevők:
A hörcsög (Cricetus cricetus) a megye középső és déli részén jelen van, kedvező környezeti tényezők esetén egyedszám-növekedés, kártétel erősödése várható.
Továbbra is fogják a fénycsapdák a vetési - (Scotia segetum), felkiáltójeles - (Scotia segetum), saláta - (Lacanobia oleracea), lóhere bagolylepke (Hadula trifolii) egyedeit.
Amerikai fehér medvelepke (Hyphantria cunea) rajzása gyenge volt; a hernyófészkek a megye déli kis gyakorisággal észlelhetők.

Karantén károsítók:

Amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera): a csapdák kihelyezésre kerültek, a rajzás még nem indult meg.
Cseresznyelégy: a csapdák csak Rhagoletis cerasi egyeket fognak, sem R. cingulata, sem, R. indifferens nem került elő.
Ázsiai hosszúcsápú cincér (Monochamus spp.): a vörösboros-banános csapdák kihelyezése megtörtént, a gyűjtött anyagban cincérfajok nem fordultak elő. 

Miskolc, 2011. június 16.


                                                                                               Balogh Zoltán
                                                                                               mb. igazgató

Nincsenek megjegyzések: