Oldalak

2011. szeptember 21., szerda

Eperjesi Imre: Borászati technológia
Ez a mű az érett szőlőtől a palackozásig tartó technológia nagyon bonyolult, sok odafigyelést és tudást követelő szakma minden mozzanatát ismerteti.
A bor minősége függ
- a jól választott szőlőfajtától és a termőhelyi viszonyoktól
- a szőlő érettségétől és betakarításának módjától
- a borkészítési technológiától (szőlőfeldolgozás, mustkezelés, erjesztés)
- a bor kezelésétől a tisztító és stabilizáló eljárásoktól, a borharmónia kialakításától
- a bor érési viszonyainak szabályozásától
- a bor tárolásának körülményeitől
E munkafolyamatok után következik a bor palackozása, s így jut el a kereskedelembe, a borkedvelő fogyasztóhoz.

A könyv mindezeket a technológiai folyamatokat egy-egy fejezetben ismerteti, amit az érzékszervi vizsgálatok és a fogyasztási szokások alakulásának leírása zár.
Eperjesi Imre sok évtizedes bortechnológiai és oktatói gyakorlata, írói tapasztalata egy letisztult, lényegre törő, a mára kialakult borkultúrának megfelelő újdonságokat is tartalmazó könyve nélkülözhetetlen a felnövekvő borásznemzedékek számára.
A Borászati technológia első tagja annak a trilógiának, amit a Kállay Miklós: Borászati kémia és Magyar Ildikó: Borászati mikrobiológia című munkái követnek.

Nincsenek megjegyzések: