Oldalak

2011. szeptember 28., szerda

Legyen alapélelmiszer a gyümölcs?


Alacsonyabb szinten kellene megszabni a gyümölcsöt terhelő áfát, előbb a 18 majd az 5 százalékos körbe kellene tenni – mondja a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB). A szervezet levélben kérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, hogy járjon közben a kormánynál a zöldség-gyümölcs termékek áfa-csökkentése érdekében, hogy a zöldség-gyümölcs termékkör a mezőgazdaság többi, alapvetően fontos élelmiszerével azonos elbírálás alá essen.

A szakmai szervezet sajtóhírekből úgy értesült, hogy a kormány által a második félévre tervezett, az alapvető élelmiszereket érintő áfa-csökkentésből a korábbi tervezettel ellentétben a zöldség-gyümölcs ágazat kimaradt.

Mártonffy Béla, a FruitVeB ügyvezető igazgatója szerint a gyümölcs mindenhol a világon alapélelmiszernek számít, az áfája 3 és 6 százalék között van. Az hogy nálunk ebbe a körbe csak a gabonából készült élelmiszereket és a tejet sorolják be, egy „ittmaradt” gondolkodás eredménye. A gazdák szerint azonban a gyümölcs sem szabad, hogy luxustermék legyen. Ehhez szigorúan vizsgálni kellene a nagy áruházláncok árpolitikáját is, amivel meg lehetne akadályozni, hogy az esetleges áfacsökkentés hatástalan maradjon.

Mártonffy Béla szerint az alacsonyabb általános forgalmi adót indokolja az is, hogy a gyümölcságazat az, amelyet nagyon gyorsan fejleszteni lehetne, és így kitörési pontot jelenthetne a növénytermesztésben. Az ügyvezető igazgató hozzátette, a gyümölcsösök telepítésével új munkahelyeket is lehetne teremteni.

Az egyik Pécs környéki őstermelő szerint a gazdálkodóknak biztosan segítséget jelentene a gyümölcsöket terhelő áfa csökkentése. A nyilatkozó szerint a baranyai kereskedők, akárcsak a budapestiek jelenleg elsősorban nem a helyi kistermelőktől vásárolják a gyümölcsöt, hanem külföldről, például Olaszországból és Spanyolországból. (f: OrientPress)

Nincsenek megjegyzések: