Oldalak

2011. szeptember 30., péntek

A Monsanto kártalanítja a gazdákat


A legfrissebb sajtóinformációk szerint a Monsanto kártalanítja azokat a gazdálkodókat, akiknek meg kellett semmisíteniük a GMO-szennyezett kukoricájukat. Ezt a vállalat fejlesztési vezetője, Csapó Mihály is megerősítette. 

A cég ugyan nem ismeri el a vetőmag szennyezettségét, ám az előrehaladást és a gazdák érdekeit tartja elsődleges szempontnak. 

A korábban 400 méteres pufferzónáról szóló elképzelések a tényleges határozatban 40 méterre csökkentek. A GMO Bizottság tájékoztatása alapján azok a gazdák, akik a 40 és 400 méter közötti területen az első határozatnak eleget téve már esetleg megsemmisítették a kukoricát, szintén meg fogják kapni az erre járó kártalanítást. 

A GMO-szennyezettséggel közvetlenül érintett termőföldek nagysága most 4 263 hektárt, az izolációsoké 443 hektárt tesz ki. A GMO-szennyezettnek talált legtöbb tábla – 1 287 hektár – Baranya megyében található, míg például Fejérben 694, Somogyban 528, Hajdú-Biharban 525 hektáros az ilyen terület. Nógrád, Vas, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egyáltalán nem volt szennyezett kukoricatábla. 

Ugyanakkor a közelmúltig a megsemmisítések mintegy 555 hektáron még nem történtek meg: a 4 706 hektáros teljes területből a közvetlenül érintetteken eddig 3 953, az izolációs földeken 198 hektáron irtották ki a kukoricaállományokat a termelők. (f: Gazdakör.hu)

Nincsenek megjegyzések: