Oldalak

2011. november 22., kedd

Levelek az állami termőföldekről: 1250 forintos díjjal szerződés módosításra tör az NFA - Ha nincs adatközlés, elveszhet a terület PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Agromonitor.hu   
altNem csak folyószámla-egyeztetéseket, hanem szerződésmódosításokat is kezdeményezett számos termelőnél a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) a ma érvényben lévő állami földhaszonbérleti szerződések kapcsán – tudta meg az agromonitor.hu.
Az NFA azt igyekszik elérni, hogy a gazdálkodók – közös megegyezéssel – 1250 forintos aranykoronánkénti bérleti díjakat fogadjanak el az ennél kisebb jelenlegi összegek helyett. Értesüléseink szerint a termelők a földalapos javaslatba nagyrészt beleegyeznek, mások viszont visszautasítják azt.
Az NFA ez utóbbi esetekben a szerződéseket nem mondhatja fel, de – feltűnő aránytalanság címén – bíróságtól kérheti a nagyobb haszonbérleti díjak megállapítását.
Úgy tudjuk, a folyószámla-egyeztetéseken a gazdálkodóknak „büntetőjogi felelősségük tudatában” kell megadniuk, hogy a haszonbérleti díjakról az elmúlt öt évben milyen számlákat, díjmérsékléseket kaptak, illetve milyen számlákat egyenlítettek ki. Az NFA szerint az együttműködés súlyos megsértésének minősül és az érvényes haszonbérleti szerződések megszűntetésével járhat, ha a termelők a kért adatokat nem adják meg.
Bár a földalap már több mint egy éve működik, az állami földekről ma sincs pontos nyilvántartása – vélik a folyószámla-egyeztetések és a termelői adatszolgáltatások kapcsán ágazati szakértők.

Nincsenek megjegyzések: