echotv.hu
|
2011.11.29
Az Egyesült Nemzetek elkészült a
világ termőtalajainak valaha volt első globális felmérésével, amelynek
eredményét hétfőn kibocsátott jelentésében tette közzé, kiemelve, hogy a
mezőgazdasági területek negyede erőteljesen erodálódott.
A termőtalajok csökkenése a jelentés szerint veszélyeztetheti a világ növekvő népességének táplálékkal való ellátását is.
A Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezetnek (FAO), az ENSZ szakosított szervezetének becslése azt mutatja, hogy a gazdálkodóknak 2050-re a mostaninál 70 százalékkal több élelmiszert kell megtermelniük ahhoz, hogy a világ várhatóan 9 milliárd lakójának élelmezési igényeit kielégíthessék. Ez egymilliárd tonnával több búzát, rizst vagy más gabonát jelent, valamint 200 millió tonnával több szarvasmarhát vagy más élőállatot.
A megművelhető területek nagy többségén azonban már most is termelés folyik, ám sokszor olyan módszerekkel, amelyek csökkentik a talaj termőképességét, így a bevett gyakorlat talajerózióhoz és nagy vízveszteséghez vezet. A FAO nyilatkozata szerint a mezőgazdasági termelés "fenntartható intenzifikálására" van szükség a meglévő termőterületeken.
Az úgynevezett Zöld Forradalomnak köszönhetően 1961 és 2009 között az élelmiszerek előállításának termelékenysége 150 százalékkal emelkedett, miközben a világ termőterülete csupán 12 százalékkal. A jelentés szerint azonban a növekedés üteme számos területen lelassult, és ma már csak a fele az előző évtizedek legmagasabb arányának.
Mint a tanulmány megmutatta, a világ termőtalajának 25 százaléka jelenleg erőteljesen erodálódott, 8 százaléka közepesen, 36 százaléka alig, illetve nem változott, és 10 százaléka került a javuló kategóriába. Veszélyeztetett területnek számít például Nyugat-Európa, a Himalája felföldjei, az Andok, Afrika déli része és az Etióp-magasföld.
MTI
A termőtalajok csökkenése a jelentés szerint veszélyeztetheti a világ növekvő népességének táplálékkal való ellátását is.
A Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezetnek (FAO), az ENSZ szakosított szervezetének becslése azt mutatja, hogy a gazdálkodóknak 2050-re a mostaninál 70 százalékkal több élelmiszert kell megtermelniük ahhoz, hogy a világ várhatóan 9 milliárd lakójának élelmezési igényeit kielégíthessék. Ez egymilliárd tonnával több búzát, rizst vagy más gabonát jelent, valamint 200 millió tonnával több szarvasmarhát vagy más élőállatot.
A megművelhető területek nagy többségén azonban már most is termelés folyik, ám sokszor olyan módszerekkel, amelyek csökkentik a talaj termőképességét, így a bevett gyakorlat talajerózióhoz és nagy vízveszteséghez vezet. A FAO nyilatkozata szerint a mezőgazdasági termelés "fenntartható intenzifikálására" van szükség a meglévő termőterületeken.
Az úgynevezett Zöld Forradalomnak köszönhetően 1961 és 2009 között az élelmiszerek előállításának termelékenysége 150 százalékkal emelkedett, miközben a világ termőterülete csupán 12 százalékkal. A jelentés szerint azonban a növekedés üteme számos területen lelassult, és ma már csak a fele az előző évtizedek legmagasabb arányának.
Mint a tanulmány megmutatta, a világ termőtalajának 25 százaléka jelenleg erőteljesen erodálódott, 8 százaléka közepesen, 36 százaléka alig, illetve nem változott, és 10 százaléka került a javuló kategóriába. Veszélyeztetett területnek számít például Nyugat-Európa, a Himalája felföldjei, az Andok, Afrika déli része és az Etióp-magasföld.
MTI
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése