Oldalak

2011. november 27., vasárnap

hirado.hu   |   2011.11.25
 
A folyók vízállása olyan alacsony, hogy csaknem leáll a vízi szállítás, a termőföld pedig olyan kemény, hogy sok helyen beletörik az eke.
Száz éve nem volt olyan száraz a november Magyarországon, mint az idei. Csaknem egy hónappal ezelőtt volt legutóbb kiadós eső. A mezőgazdaságot ért kár már most milliárdos. Budapesten turistalátványosság lett az apadó Duna. A vízállás olyan alacsony, hogy a Szabadság-hídnál sziklák is kibukkannak a vízből. Utoljára ez 8 évvel ezelőtt, 2003-ban fordult elő.

Üres a csepeli szabadkikötő is. A daruk nem dolgoznak, az alacsony vízállás miatt az uszályok nem szállítanak, a part mellett vesztegelnek. Abba a hajóba, amibe 1000 tonna rakományt lehet berakni, most 3-400 tonnát lehet - mondta az m1 Híradójának Szalma Botond, a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke. Ez azt jelenti, hogy a fuvardíj, amit kapunk ezért a mennyiségért, még a melegívzre sem elég - tette hozzá.

Panaszkodnak a gazdák is. A föld olyan kemény, mint a beton. Szinte megművelni sem lehet. Kőszikla keménységű földdarabokat szaggat fel az eke, sok esetben meg is adja magát, mert eltörik az ekenyak - panaszkodott Hozgyér Mihály családi gazdálkodó.

A mezőgazdaságban már most milliárdos károkat okozott a szárazság. Az időjárás a betakarításnak kedvezett ugyan, a talajmunkáknak azonban nem. Az elvetett repcének több mint fele kárba veszett.
137 ezer hektár rosszul kelt ki, ez azt jelenti, hogy bőven 60 százalék alatt van a kelési arány, illetve van olyan terület, ahol nem kelt ki, egyáltalán - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Utoljára október végén volt kiadós eső Magyarországon. A meteorológus szerint extrém száraz az idei november. Egy anticiklon volt felettünk, gyakorlatilag ez meg sem mozdult közép-Európa térségében, ez pedig egy falat képezett a légköri frontok előtt - nyilatkozta a Híradónak Tóth Tamás meteorológus. Az előrejelzések szerint a következő egy hétben sem várható csapadék az országban.

Nincsenek megjegyzések: