Oldalak

2012. február 16., csütörtök

Az olcsó, de silány minőségű külföldi borok elterjedése súlyos bevételkiesést okoz az ágazatnak
Korai még megbecsülni a magyarországi szőlőültetvényekben keletkező fagykárok mértékét, ugyanakkor szakemberek szerint a nagy hideg több helyen is súlyos veszteségeket okozhatott. A borászoknak ráadásul nem csak a fagy jelent problémát, Magyarországon csúcsra jár az importborok fogyasztása.
Több magyarországi régió szőlőültetvényeiben is súlyos károkat okozhatott az erős lehűlés és a fagy. Jellemzően az ország déli részein lehet jelentős fagykár, miután a területeken több helyen is mínusz húsz fok alatti hőmérsékleteket mértek az elmúlt napokban. "Biztosan hatással van a szőlőültetvényekre a nagy hideg, azonban még korai jóslatokba bocsátkozni a keletkezett károk mértékéről. Januárban és februárban a mínusz húsz fok alatti hőmérséklet okozhatott károkat az ültetvényekben, márciusban azonban már a mínusz tíz fok is veszélyezteti a szőlőt.
Ám ahhoz nagyon komoly fagy szükséges, hogy a szőlő törzse is elfagyjon, s a tőke is kipusztuljon" – mondta Dula Bence szőlő- és bortermelő gazda. Lapunknak kiemelte: meg kell várni a rügyvizsgálatok eredményét ahhoz, hogy a keletkezett károkról pontos képet kapjunk. Szerinte a fiatal szőlőültetvényeket és bizonyos szőlőfajtákat veszélyeztet a mostani hideg.

Nincsenek megjegyzések: