Oldalak

2012. február 29., szerda

Illegális dohánytermékek...

Megjegyzés: Nagyításhoz kattintson a képre

KM. - Meghívó

Megjegyzés: Nagyításhoz kattintson a képre

A biogazdaságok jövője

A lenti linkre kattintva bővebb információt olvashatnak az Európai Bizottság "Innováció a fenntartható növekedésért: az európai biogazdaság” című stratégiájáról

http://euvonal.hu/index.php?op=hirek&id=7224

VM. tájékoztató...


Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium volt parlamenti államtitkára 2012. február 27-én egy zöld szervezeteknek írt levélben ismertette lemondásának okát, amelyet a tárca vezetőjének mindeddig nem indokolt. Közlemény A tárca leszögezi, hogy Ángyán József távozásával a kormány birtokpolitikája, valamint a hosszú távra szóló vidékstratégia és a végrehajtására épülő Darányi Ignác terv nem változik.
A kormányprogramban is világossá tettük, hogy nem a gigantikus méretű, alapanyagot termelő mezőgazdasági vállalkozások érdekeit képviseljük, hanem – az európai modellt követve – a működőképes családi és egyéni gazdaságokat; a mezőgazdaságra épülő mikro-, kis- és középvállalkozásokat. Kiemelten támogatjuk a kistermelőket; előmozdítjuk a helyi piacok létrehozását; összekötjük a helyi termelést és a helyi értékesítést, helyreállítjuk az állattenyésztés és a növénytermesztés felborult arányát, megvédjük természeti erőforrásainkat, köztük a magyar termőföldet, vízkészleteinket; visszaállítjuk a vidék és a város szoros kapcsolatát; versenyképessé tesszük a magyar mezőgazdaságot a hazai, az uniós és világpiacokon.
A 2020-ig szóló Nemzeti Vidékstratégia célja, hogy a vidéki térségek nagy részén érvényesülő kedvezőtlen folyamatokat megfordítva, a fenntarthatóságot és a vidéki élet értékeit állítsuk középpontba.
A Kormány célja tehát továbbra is a biztonságos, egészséges élelmiszerellátás, a GMO-mentesség megőrzése, a helyi gazdaság, helyi piacok fejlesztése, fenntartható agrárszerkezet kialakítása, továbbá a természeti erőforrásaink megvédése és fenntartható használata.
Csökkent az adatszolgáltatási kötelezettsége a gazdálkodóknak
Egyszerűsödött az egyes agrártámogatást igénybe vevő, illetve elnyerő gazdákra vonatkozó úgynevezett monitoring adatszolgáltatást szabályozó rendelet. Lényege, hogy az ügyfeleknek kevesebb monitoring adatot kell rögzíteniük az elektronikus felületen, illetve az adatszolgáltatásban érintett jogcímek száma ugyan bővült, azonban több esetben az adatokat az MVH más adatforrásból szerzi be, így több támogatás esetében az adatszolgáltatásban az ügyfeleknek nem kell közreműködniük.
A Mezőgazdasági Tanács 2011. február 21-én Brüsszelben harmadik alkalommal folytatott vitát a közös agrárpolitika jövőjéről készült bizottsági jelentésről. 
A miniszterek megosztották egymással a tojótyúkok tartási körülményeiről szóló irányelv alkalmazásának tapasztalatait, és meghallgatták azt a lengyel kérelmet, hogy enyhítsék a feldolgozott állati fehérjék takarmányozási célú alkalmazására vonatkozó tilalmat. A Mezőgazdasági Tanács ülésének legfontosabb témája a közös agrárpolitika tervezett reformjának megvitatása volt. A Bizottság jelentése alapján most tartott harmadszor vitát erről a kérdésről a Tanács. A magyar elnökség arra törekszik, hogy az agrárminiszterek márciusi ülése záróközleményt (következtetéseket) hagyjon jóvá a témáról.

A vágóbaromfi ára

Megjegyzés: Nagyításhoz kattintson a képre

Amilyen a tőke, olyan a bora - Alaptrágyázás szőlőben

Az tavalyi év csapadék adatait elemezve sem az eloszlás, sem a mennyiség szempontjából nem nevezhető optimálisnak.
Az tavalyi év csapadék adatait elemezve sem az eloszlás, sem a mennyiség szempontjából nem nevezhető optimálisnak.  A szőlőt ott lehet sikerrel termelni, ahol az évi csapadék mennyiség  500-600mm körül van. A 800mm feletti csapadékot a szőlő már nem kedveli, ahogy ezt a 2010-es év megmutatta. 2011-ben október végéig kevés helyen érte el a 400mm-t az éves csapadék mennyisége. Ennek hatására a gyengébb talaj adottságokkal rendelkező területeken az érés kezdetén már töppedt, fejlődésben megállt bogyókkal találkozhattunk.
tovább

Brit tudosók szerint ma már nem igazán környezetbarát a kertészkedés

A kertészkedés nem is olyan környezetbarát, mint amilyennek tűnik, mivel a modern kertészkedésben használt anyagok és eljárások nem kímélik a környezetet – állítják brit tudósok. Elsősorban a munkálatok miatti széndioxid-kibocsátás okoz környezetterhelést.

Országos méhésztalálkozó: Budapestre került az „Év méhésze” díj

A határon túlról is nagyon sokan jöttek a 24. Országos Méhésztalálkozó és Vásárra, a méhész szakma legnagyobb éves seregszemléjére – írja a Fejér Megyei Hírlap. A Videoton Oktatási Központban (VOK) 120 kiállító és mintegy háromezer méhész találkozott, hogy ismereteiket továbbfejlesszék, illetve, hogy a tevékenységükhöz szükséges estközöket megvásárolják.

Gombafertőzés a Mecsekben: kivágják az elszáradt fenyőket

Jelentősen megváltozik a táj képe a Mecsek déli oldalán azután, hogy a pécsi városüzemeltetési vállalat, a Biokom Kft. – külső vállalkozó bevonásával – megkezdte a gombafertőzéstől elszáradt feketefenyők kivágását. A kitermelést első körben március végéig, április közepéig végzik, majd októberben folytatják, és a tervek szerint 2015-re fejezik be – mondta Szilasi Tamás, a Biokom Kft. parkerdei részlegvezetője.

Gabonapiaci áfa csalások: újabb vállalkozást buktattak le a NAV revizorai

Bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tettek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-alföldi régiójának revizorai, miután több ellenőrzést is végeztek egy gabona- és étolaj-értékesítéssel foglalkozó betéti társaságnál. A NAV tájékoztatása szerint lebukott a cég ügyvezetője is. Az elkövetők akár öt év szabadságvesztést is kaphatnak.

Közösségi adószámok megerősítése

Jelen tájékoztatónk abban kíván a segítségére lenni, hogy megismerje, milyen módon van lehetősége meggyőződni tagállami partnere közösségi adószáma érvényességéről és azonosító adatainak pontosságáról.

Még nem tudni, lehet-e agrárbank

Egyelőre meglehetősen kérdéses az állami agrárbank létrehozásának lehetősége. Az elmúlt másfél évben többször is felmerült az igény egy ilyen pénzintézetre, és a kormány nem is zárkózott el egyértelműen a gondolattól.

Orvhalászat: tavaly 40 százalékkal nőtt a törvénysértések száma

Tavaly mintegy 40 százalékkal emelkedett 2010-hez képest a halászati törvénysértések száma Jász-Nagykun-Szolnok megyében – közölte Kiss Róbert, a megyei kormányhivatal földművelési igazgatóságának vezetője. A visszaélések nyomán több mint 23 millió forint bírságot szabtak ki, ennek többségét orvhorgászás miatt

ÖKO vetőmag adatbázis

Nem szabad engedni a minőségromlást

füstölt húsok.jpgHorváth Zsolt, a hungarikumtörvény egyik előkészítője szerint szigorúan büntetni kellene, ha valaki meghamisítja az értékeinket

Tavaly több mint 3500 élelmiszerbiztonsági ellenőrzés Zala megyében

húsrazz.jpgA 3500-at meghaladó tavalyi élelmiszerbiztonsági ellenőrzés során 150 vállalkozásra összesen 21 millió forint bírságot szabott ki Zala megyében az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi Igazgatóság, de kirívó problémákat nem találtak.

2012. február 28., kedd


Kevesebb nádat vágtak idén

Kevesebb nádat vágtak idén
Nem kedvez az időjárás a munkának, így a tervezett 300 hektár helyett körülbelül 200 hektárról tudták levágni a nádat a Velencei-tónál. Többnyire csak a partok mentén sikerült nádat vágni, a nagyteljesítményű betakarító kombájnokat mindössze hat napig bírta el a jég - írja az MTI.
Optikai illúziók. Fedezzük fel az agy és a szem titkait!
 
Optikai illúziók. Fedezzük fel az agy és a szem titkait! címmel interaktív kiállítás nyílik a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2012. március 3-án!
A magyar vidék a legnagyobb áldozata az elmúlt harminc év átalakulásainak. Tanítani, okosítani, szervezni, újrateremteni kellene a padlón heverő közösségeket, immáron a huszonegyedik század igényeihez alkalmazkodva, mert semmit nem lehet csak nosztalgiából újjáéleszteni.

Az aszalásról ...

A vágóbaromfi ára...

Megjegyzés: Nagyításhoz kattintson a képre

A terményből is részesednek a közmunkások

Békés megye egyik legnagyobb mezőgazdasági Start közmunkaprogramja indul Gyulán március elsején, a város 180 millió forint támogatást nyert 154 ember foglalkoztatásához, a résztvevők a béren túl részesednek a közösen megtermelt javakból – mondta el Görgényi Ernő polgármester hétfőn.

Az eddigi 35-ről 40 évre emelte tagfelvételi korhatárát az AGRYA

Az eddigi 35 évről 40 évre emelte a tagfelvételi korhatárt a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének – AGRYA országos gyűlése – közölte az érdekképviselet. A szervezet folytatja 2010-ben megkezdett stratégiai fejlesztési tervét, illetve megkezdi működésének átalakítását és jövő évre alapszabály-módosításokat készít elő.

Magyar siker: ez is felkerült a védett uniós termékek listájára

Felvették a védett eredetű európai uniós termékek listájára az Alföldi kamillavirágzatot - jelentette be az Európai Bizottság hétfőn Brüsszel. A kamillatea alapanyagaként használt szárított növény a gyógyszerkönyvekben is szerepel.

Már az új földtörvény híre is visszafogja a beruházásokat

Nem várható az idén, hogy komolyabb, esetleg beruházásokhoz kötődő hiteligény jelentkezzen a termelők, illetve az agrárvállalkozások részéről − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkára.

Keresettek a földvásárlási hitelek

Az agrárfinanszírozásban hosszabb ideje jelen lévő pénzintézetek többségének már van, vagy épp most készül az elsősorban szakmai befektetőknek hosszú távú értéknövelő, gazdálkodás működését stabilizáló beruházáshoz szánt, földvásárlásra fordítható konstrukciója, de a termőföld-fedezetes hitelezés is jellemző.

Zöld bírság


Bárkit utolérhet a zöld bírság (a greenfo.hu sajtóközleménye)

2010-ben több mint 5,6 milliárd forint összegben szabtak ki bírságot a vállalatokra a környezetvédelmi felügyelőségek: a jogszabályok betartásával ennyit spórolhattak volna a hazai cégek. A zöld önellenőrzés eszközeként jött létre a magyar fejlesztésű GreenLex szoftver.

Maffiacsaládok és zöldbárók miatt mond le Ángyán

Dr Ángyán_József.jpgLevélben köszönte meg a mellette kiálló zöldszervezetek támogatását Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) január közepén lemondott politikai államtitkára.

Budai lesz Ángyán utódja a VM államtitkári székében

Budai Gyula MAGOSZ.jpgBudai Gyula elszámoltatási kormánybiztos követi Ángyán Józsefet a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkári posztján.

Kétmilliárdból gyarapítanák a földvagyont

Claas Mega 208Az állami földvagyon gyarapítása érdekében a kormány döntött, hogy 2 milliárd forintot átcsoportosít a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz. A forrásból 1,5 milliárd forintot a nemzeti park igazgatóságok használhatnak fel, 500 millió forintot a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet.

Élelmiszerbiztonság - Kis hibák miatt nagy bírság

bevásárló_kp.jpgA tavalyi, 3.500-at meghaladó élelmiszerbiztonsági ellenőrzés során 150 vállalkozásra összesen 21 millió forint bírságot szabott ki Zala megyében az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság, de kirívó problémákat nem találtak.

2012. február 27., hétfő

Tévhitek és tények - Mindent a konzerv és mirelitzöldségekről

Mi garantálja a termékek kiváló minőséget? Valóban magyar alapanyagok felhasználásával készülnek a Bonduelle konzervek? Kisokos a tudatos vásárlóknak.

Bogyósgyümölcsűek termesztése – Van-e fény az alagút végén? Riport

Dr. Papp Jánossal a bogyósok jelenlegi helyzetéről, fő problémáiról, valamint a termesztők versenyhelyzetének javítási lehetőségeiről beszélgettünk.
A Budapesti Corvinus Egyetem Gyümölcstermő Növények Tanszékén professor emeritusként ma is aktívan oktató dr. Papp Jánossal, az integrált gyümölcstermesztés, a tápanyag-gazdálkodás és a bogyósgyümölcsűek nemzetközileg elismert szakemberével, számos bogyósgyümölcs témájú szakkönyv szerkesztőjével, a bogyósok jelenlegi helyzetéről, fő problémáiról, valamint a termesztők versenyhelyzetének javítási lehetőségeiről beszélgettünk.

tovább

Új típusú támrendszerek a gyümölcsültetvényekben

Hazánkban is egyre több nyugat-európai színvonalú támberendezés létesült az elmúlt tíz évben...
Az elmúlt évtizedekben alkalmazott technológiai újítások és időjárási szélsőségek kialakulása kikényszeríti a gyümölcstermő ültetvények támrendszereinek folyamatos fejlesztését is. Hazánkban is egyre több nyugat-európai színvonalú támberendezés létesült az elmúlt tíz évben, amelyek kialakításának tapasztalatairól számolunk be jelen cikkben.

Új típusú támrendszerek a gyümölcsültetvényekben

tovább
Sokszor az alkotóelemek kémiai elnevezését tüntetik fel az élelmiszergyártók termékeik csomagolásán, ezért az átlagfogyasztók nem tudják eldönteni, hogy egy-egy termék tartalmaz-e károsnak minősülő anyagokat vagy sem – hívja fel a figyelmet agromonitor.hu-nak készített elemzésében Szabó Roland táplálkozástudományi szakértő. Esetenként önmagában az E jelölés sem nyújt támpontot, mert nem minden ilyen megkülönböztetésű adalékanyag számít természetellenesnek. Szabó Roland szerint mindenesetre egyre általánosabbá válik, hogy egyes gyártók igyekeznek a valóságosnál egészségesebbnek feltüntetni termékeiket, mert így a fogyasztók azokat előnyben részesíthetik más áruféleségekkel szemben.
Juhászok, kecsketartók figyelem! Lejár a támogatási határidő!

SAJTÓKÖZLEMÉNY: Juhászok, kecsketartók figyelem! Lejár a támogatási határidő – emlékeztet a Magyar Agrárkamara!A juh- és kecsketartók már csak két napig jelentkezhetnek támogatásért. 2012. február 1. és február 28. között támogatási kérelmet nyújthatnak be állataik elektronikus egyedi jelölését biztosító eszközök beszerzéséhez, illetve a beszerzés költségeinek részbeni, utólagos megtérítéséhez.

Akár gyarmati sorba is kerülhetnek a gyengébbek

Komoly veszély fenyegeti a hazai tenyésztőszervezeteket, és akár teljesen megszűnhet egy-egy fajta tartása, amennyiben a jelenlegi formában fogadnak el egy új európai uniós jogszabályt – számol be a Magyar Nemzet.

Mit keres itt a kínai fokhagyma?

A napokban tárgyalja az Országgyűlés a hungarikumok védelméről szóló törvényt. A jogszabály várhatóan pontosan meghatározza, mely termékek és termények számítanak hungarikumnak. Szinte biztosra vehető, hogy a makói fokhagyma – különleges minősége okán – az lesz. Az élelmiszerboltokban azonban gyakran kényszerülünk feltenni a kérdés: miért kell kínai fokhagymát forgalmazni Magyarországon?
tovább
Fejezetek a magyar borkultúra évszázadaiból III.
Az aszúszőlőbor, vagy aszúbor már az ókori görögöknél és később a rómaiaknál is készült.

Népszerű és hasznos dokumentumok

BÉRKALKULÁTOR
Ellenőrizze nettó jövedelmét a BÉRKALKULÁTOR segítségével.
Munkaszerződés 2012 - MINTA - Letöltés
Változott a Munka Törvénykönyve 2012. január 1-től. Az új Munka Törvénykönyve - 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről - rugalmasabban kezeli a munkavállalói jogokat, de továbbra is alapvető kötelezettségeket ír elő a munkaszerződések tartalmára vonatkozóan.
Pénzkezelési szabályzat MINTA - Letöltés
A számvitelről szóló többször módosított 2000. évi C. törvény szerint különösen fontos, hogy minden vállalkozásnak legyen pénzkezelési szabályzata, és annak tartalma a hatályos törvényi előírásokkal összhangban álljon.
Jelenléti ív vezetése - Jelenléti ív MINTA - Letöltés
Miért kell jelenléti ívet vezetni, amikor a jelenléti ív vezetését semmilyen jogszabály nem írja elő.

GDP - 2012.

Megjegyzés: Nagyításhoz kattintson a képre

Az őszi búza tápanyag-utánpótlása

Biztosra vehető, hogy a búzának a hazai növénytermesztésben elfoglalt helye jelentősen nem fog csökkenni a jövőben, de saját érdekünk miatt feltétlenül javítani kellene a termelési biztonságot és a minőséget, ami alapvető feltétele a jó kondíciójú exportértékesítésnek a hazai igények kielégítése mellett. Mindez csak megfelelő tápanyag-utánpótlással képzelhető el. Éppen ezért, jelen írásban a termés mennyiségére, minőségére legnagyobb hatással bíró és a környezetre is potenciális kockázatot jelentő nitrogén hatóanyag használatát tekinthetik át részletekbe menően.

2012 - a visszafogott remények éve lehet

A csendes téli napok kifejezetten alkalmasak arra, hogy számvetést készítsünk az előző év eredményeiről és felmérjük az előttünk álló esztendő kilátásait.
A csendes téli napok kifejezetten alkalmasak arra, hogy számvetést készítsünk az előző év eredményeiről és felmérjük az előttünk álló esztendő kilátásait. Ezt teszi a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára is írásában, bemutatva a szőlő-bor termékpálya legfrissebb változásait.

Külföldi össztűz alatt a magyar sikerágazat

Hecckampány folyik ismét a világhírű magyar lúdágazat ellen. Állatvédő szervezetek szerint egy világhírű szabadidőruházati cég szenvedő magyar libák tollát használja termékeihez. A magyar libatartók szerint az állítás hamis, a toll a vágóhidakról származik. Furcsa az is, hogy a magyarhoz hasonló liba- és kacsatartási módszereket alkalmazó, ám nálunk sokkal több tollat és májat előállító országokat sosem támadják az állatvédők.

Világsztárok a vizek védelmében

Immár hagyomány, hogy tavasszal több környezetvédő szervezet összefogásával aukciót szerveznek New Yorkban. Rendszerint világsztárok szolgáltatják az árverezésre a műtárgyakat. A harmadik "Zöld aukcióra" április 11-én kerül sor a Christie's aukciós házban, mely a nemes célra tekintettel ezúttal is ingyen vesz részt a kezdeményezésben. Interneten is lehet licitálni március 29-től április 19-ig.

 

Szőlész-borász gazdafórum

Balatonakali - Igen nagy érdeklődés mellett zajlott a Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület második gazdafóruma.

Cheminova ajánlat - 2012.


Cheminova: 2012 tavasz
Cheminova: Belvizes-aszályos területek regenerálása Amalgerollal
Cheminova: Hagyományos védelem - Nano réz és kén 2012
Cheminova: Kalászosokból egyszikűt
Cheminova: Kalászosok növényvédelme és tápanyagellátása
Cheminova: Kukorica növényvédelme és tápanyagpótlása 2012
Cheminova: Rapid Turbo repce kártevők ellen
Cheminova: Rovarölő szeres talajfertőtlenítés
Cheminova: Startertrágyázás mikrogranulátumokkal 2012
Cheminova: Talaj- és növényorvoslás 2012
Cheminova: Totális gyomirtás gyakorlata 2012

Ökológiai gazdálkodás...


Hírlevél: Ökológiai gazdálkodás Közép- és Kelet-Európában
Tartalom:
1. Projekt a délkelet-európai bio kiskereskedelem megerősítése érdekében
2. Új kutatási eredmények a biosertés egészséggondozásáról
3. Ökológiai gazdálkodás és ökológiai piac a Szlovák Köztársaságban
4. Ezek az első lépései a nagymértékű bio-tej- és bio-hús előállításának Közép- és
Kelet- Európában?
5. Az Európai Szövetség a Biogazdálkodásért – új üzleti és hálózati program a
biogazdaság szereplőinek
6. Erős növekedéshez vezetett az ukrán feldolgozóiparban a ökológiai termékek
iránti növekvő kereslet
7. EthnoProduct – Az első ukrajnai gyártó, mely ellátja a boltokat bio tejjel és
mézzel
8. Biofach 2012: több mint egy világelső kiállítás
9. Az Organic Marketing Forum 2012 első együttműködése a BioFach-hal
10. Aktuális rendezvények

2012. február 26., vasárnap

Klaus M. Bayer: Tervezzünk szép kertet

Olyan összeállítást szerettünk volna készíteni, amelyből mindenki kedvére válogathat! Így az olvasó szakszerűen tervezheti meg vagy újíthatja fel a kertjét. Igyekeztünk sok hasznos tanácsot, ötletet is adni, mert az apró részletek is fontosak, és a sikeres tervezéssel mindenki örömét lelheti a kertben. A könyvben sokféle ötletet mutatunk be, amelyekkel megvalósíthatjuk elképzelésüket.



Hírkoktél...

Különleges otthont varázsolt a család egy pécsi víztoronyból - fotók

Lakóházzá formált egy pécsi 66 éves víztornyot egy fiatal házaspár. Az egykori hidroglóbuszt hat éve vásárolta meg a család, azóta kívül-belül felújították.

Hatásos őrület: hány pontot ér az ebédünk?

Az elhízottak aránya 1980 óta megduplázódott, komoly kihívások elé állítva néhány ország egészségügyi rendszerét. Az ijesztő tendencia mellett pedig nem lehet szó nélkül elmenni. Nem tette ezt a Wired magazin sem, amely életre szóló programot ajánl a probléma megoldására.

Megeszik az elefántok nemi szerveit és ormányát Thaiföldön

Nem csupán az agyaruk, de már a húsuk miatt is vadásszák az ország nemzeti szimbólumának számító elefántokat Thaiföldön, még közelebb sodorva ezzel a kihaláshoz a szárazföldi óriásokat.

Öt technológia, ami megváltoztatja a világot

Öngyógyító akkumulátorok, energiatovábbítás a levegőben, gigabites vezetékmentes adatátvitel - néhány azokból a technológiai újdonságokból, melyek átalakítják életünket az évtized végéig.

Talán Ön is emiatt éhesebb

A komoly alváshiánytól érzékenyebbek az emberek az ételek látványával szemben, éhesebbé teszi őket, mint amilyenek valójában – idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő portál.

Önként "kasztrálják" magukat a hímek

Némely pókfaj hímjei önként "kasztrálják" magukat a párzás alatt, hogy ezzel növeljék apasági esélyeiket, és mentsék saját életüket, hiszen a nőstények hajlamosak felfalni alkalmi társukat.

Dombház, földház, bioház I.

A címben szereplő névvel Facebook oldal is létezik, az alapító lelkesen ajánlgatja az „egészséges, olcsó és természet közeli” életformát mindenkinek, és lájkolják is rendesen. De miről is van szó? Mit jelent egyáltalán az a szó, hogy dombház?


Gazda Hírek - 2012.02.25


Heti Sajtószemle 2012.02.20-25.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

T á j é k o z t a t ó !

Világújdonságot mutattak be Balatonfűzfőn

 Földszerzés lízingelt disznókkal, két petíció a miniszternek

 Az EB szerint nem ismétlődik meg a tavalyi agrárteljesítmény-növekedés

BÉT - 2012.02.24

A vidék megerősítéséhez szükség van a fiatal gazdákra

Sorsdöntő hetek a mezőgazdaságban

Tejforradalom...

AKG - IM közlemény

Hazánk népessége...

MK. 20. szám

5000 magyar ízt kóstolhat

Versenyben a kukoricatermesztők

Áremelésre készül a baromfiipar, még akkor is, ha ez fogyasztáscsökkenéssel jár

Az idén nagyon oda kell figyelni a metszésre! - figyelmeztet a Magyar Agrárkamara

Hulladékból üzemanyag!

Új módszert alkalmaz az üzemanyagcsempészek ellen a NAV

Betett a bioetanolnak a drágítás

Környezetbarát védekezési módok a károsítók ellen

A veszteségleírás szabályainak 2012-es változásairól 

Március elejétől lehet benyújtani az egységes területalapú támogatási kérelmeket

Agrártermékekbe érdemes fektetni

Növelik a mezőgazdaságban foglalkoztatottak számát

Március 1-én lejár a kamarai regisztráció határideje

Még lehet jelentkezni az Ablakon Bedobott Pénz Program 2012-re

Közeleg a határidő

Nem számítanak áradásra

Üres sátrak, bizonytalan értékesítés

Mezőgazdasági menedzser állás az Agrárállásokon! 

Őssejtből édeskés ízű hamburger

MVH hírlevél 28. szám

Huszonötszörös túljelentkezés az állami földekre

Magazin: Csökken a hazai, nő az import a tejtermék-értékesítésben

Tizenhat milliárd forintba került a mezőgazdasági területek helyreállítása

Az önálló vállalkozási státusz megállapításáról

Hírkoktél...

Kormány elé kerül a Nemzeti Lovas Program

Segítséget kapnak a fiatal gazdák

Tilos trágyázni a fagyott földeket!

Átadták a Zalai Baromfifeldolgozó pacsai üzemét

Hol van már az olcsó hús?

Fiktív számlákkal igénylik vissza az adót

A fagykár és a támogatás foglalkoztatja a méhészeket

Sertéspiac: komoly állománycsökkenés az uniós tagállamok felében

Kutatók által kifejlesztett élelmiszerek e Debreceni Egyetem "i-boltjában"

A családi gazdálkodói életformára készít fel az AGRYA klubhálózata

A kóbor ebek védelmében...

A határig kell kísérni az uniós exportot?

Márciusra ígéri a VM az „állományduplázó” sertésstratégiát

Az influenzavírus...

Folyamatosan kötik a haszonbérleti szerződéseket az állami földekre

Folytatódik a hulladékrazzia

Tükörben a Világ - oktatófilm

Hurokkal fogtak egymilliós szarvasbikát

Összesen 1,25 milliárd hektár GMO-terület az elmúlt 15 évben - Az USA vezet, Brazília a "hajtómotor", Európa a sor végén kullog

Főbb aktuális határidők

Adóügy: Főállású őstermelők 2012. évi társadalombiztosítási szabályai 

Elfagyott a kajszi fele

Rossz SAPS-kifizetések 2006-2007-ben: 5,2 millió eurót követel a bizottság

 

Netadclick hirdetési rendszer


TÁJÉKOZTATÓ a honlap frissítése révén elérhető szolgáltatásokról

A szakmai tájékozottság gyorsítása és egyszerűsítése érdekében a www.farminfo.hu honlapon az alábbi frissítések kerültek végrehajtásra:

A kezdő, Bemutatkozás oldalra felkerült a “Pályázat figyelő”, amelyben az érvényes, aktuális  pályázatok között kereshet.

Például: a kockába írja be  a mezőgazdaság szót és kattintson a keresés gombra. A felnyíló oldalon elolvashatja az adott időszakban benyújtható pályázati kiírás feltételeit. Ugyan így kell eljárnia más jellegű témák esetében is.

A Linkek oldalon a leggyakrabban keresett irányító szervek, hivatalok (FVM, MgSzH, MVH, AMC, NFA  stb…)  címein túlmenően felkerült a Mezőgazdasági jogszabályok (www.gtr.uw.hu)  és az AgrárHírek (www.agrarhirek.hu) honlap keresője is.

A változtatások  révén könnyedén elérheti a legfontosabb hivatalok honlapjait, és elolvashatja a pályázatokat, jogszabályokat, valamint tájékozódhat az aktuális hírekről.

A www.farminfo.hu ingyenes hírlevelek oldalán olvashatóak a PTI hírlevél korábbi számai.

Tájékoztatom továbbá, hogy a honlapon(www.farminfo.hu) formai és tartalmi változtatásra került sor. Kérem tekintse meg és jelezze felém észrevételét, javaslatát.

Az elmúlt évben indítottam el  “Gazda Praktikum”  szakmai blogomat, amely  a www.saccer-ptipti.blogspot.com  címen érhető el.

ÚJDONSÁGOK a blogon: Jognet.hu-Jogszabálygyűjtemények; Pályázati Hírek; Adónet.hu, Köpönyeg.hu-15 napos időjárás-előrejelző.

A szakértői szolgáltatás tevékenységi köre:

Mezőgazdasági igazságügyi szakértés állattenyésztés,szántóföldi növénytermesztés, termőföld értékbecslés, mezőgazdasági és élelmiszeripari gazdálkodás, mezőgazdasági kár és kárbecslés szakterületen.

Államilag támogatott mezőgazdasági szaktanácsadás szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, ökológiai gazdálkodás, integrált termesztés, agroturizmus, vidékfejlesztés, farm menedzsment, továbbá ökonómia kérdésekben.

Pályázat és üzleti terv és hitelkérelem készítése.

Állatállomány, anyag ár- és értékbecslés.

Ingatlan (épület, ültetvény, föld) értékbecslés.

Kárszakértés, vadkárbecslés.

Árverések, szervezése, lebonyolítása.

Szakmai képviselet ellátása.

Elérhetőség:

3530. Miskolc, Uitz Béla u. 1. szám

Tel./fax: 06/46-340-480; tel.: 06/46-783-463

Mobil: 06/20-337-1954



Az ingyenes hírlevél küldéssel kapcsolatos igényét a honlapon keresztül, vagy az e-mail címeken jelezheti.

Küldje tovább a tájékoztatót ismerőseinek, gazdatársainak!

Ingyenes telefonos konzultáció hétfőn és pénteken 8 – 9 óra között.

Mottó: „GONDOLKODJUNK  EGYÜTT”


2012. február 25., szombat

Agrár végzettségű bloggert keresünk!



Magyarország első és legjobb szakmai blogmagazinja, a www.felsofokon.hu bloggereket keres agrár (mezőgazdaság) szakterületre.

Feltételek: 
* agrár- mezőgazdaság, erdészet, állategészségügy - iránti érdeklődés (folyamatban lévő vagy megszerzett agrár végzettség előny),
* alapfokú számítógépes ismeretek,
* sok szabadidő, amit blogírásra fordíthatsz,
* jó kommunikációs készség.

Amit kínálunk: 
* szakmai fejlődési lehetőség (egymás blogjából és a bloghoz írt hozzászólásokból sokat tanulhattok),
* jó társaság, rendszeres találkozások a többi bloggerrel,
* szakmai ismertség és elismertség (a blogmagazint határainkon túl is olvassák),
* kötetlen munkaidő,
* szabad témaválasztás a szakterületen belül,
* pénzkereseti lehetőség (kattintás alapon a blogban megjelenő hirdetésekből). 

Ha érdekel az ajánlat, jelentkezz és küldd el bemutatkozó leveledet az agrár  szakterület vezetőjének az msziki@gmail.com címre!


A szőlő ajándéka

Pohárka jófajta bort már az ókori doktor, Hippokratész is gyógyszerként emlegetett. Időközben tudományosan is alátámasztották a vörös nedű jótékony hatását.

T á j é k o z t a t ó !


Figyelem! A napi aktuális szakmai hírek, információk olvasásához iratkozzon fel a Gazda Praktikum-ra.
A feliraktkozást a főlap jobb oldalán teheti meg a  Bejelentkezés szóra kattintva.

Üdvözlettel:
 Dr. K i s s  István
mezőgazdasági szakértő
tel./fax: 06/46-783-463
mobil: 06/20-337-1954
3530. Miskolc, Uitz B. u. 1. szám
Pályázat! Tanácsadás! Információ!       


A gumihulladék újrahasznosításának a világon egyedülálló, magyar kutatók által kifejlesztett új technológiáját mutatták be a fejlesztők Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek és Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárnak Balatonfűzfőn csütörtökön.
A kizárólag magyar kutatók által (közel hétéves kutatási program eredményeképpen megvalósított) technológiát kifejlesztó Pirolisis Project Kft. tízezer tonna gumihulladékot dolgozna fel évente Magyarországon, s több tíz üzemet hozna létre a világon - mondta Nagy Péter, a társaság ügyvezető igazgatója.
Egy multinyi részesedést kérnek a piacból a kistermelők. A cél, hogy aki termel, az fel is dolgozhassa és értékesíthesse, olvasható a sonline.hu-n.
Ne legyenek nyulak – biztatta Szabó Rebeka (LMP) a héten a parlamentben a vidékfejlesztési tárca vezetőjét. A képviselő szerint a "magyar vidék talán utolsó esélye van a kormány kezében, ne játssza el, ne táncoljon el ismét a kisgazdaságok erősítésétől a nagybirtokok támogatása felé, hiszen nem lehet egyszerre a saját oligarcháiknak, a borosimréknek, a csányisándoroknak a kedvében is járni, meg a kistermelőkében is.
Az első negyedév után növekedési tendenciát jósol Magyarország számára az idén az Európai Bizottság (EB), de az éves növekedési szint a legfrissebb brüsszeli előrejelzés szerint mínusz 0,1 százalékos lesz. Az EB úgy véli: valószínűtlen, hogy megismétlődik a tavalyi bővüléshez hozzájáruló agrárteljesítmény-növekedés, amelynek háttere a gyengébb tavalyelőtti teljesítmény volt.
Időszakos prognózisának keretében az EB jelezte, hogy a teljes EU szintjén is zéró növekedést, azaz stagnálást vár ez évben, míg az euró övezetben mínusz 0,3 százalékot jelzett előre. A testület az egész unióban idén várt növekedési kilátásokat rontotta a tavaly novemberi előrejelzésben még 0,6 százalékra (az euróövezetben 0,8 százalékra) jósolt bővülésről. Magyarország esetében az ősszel még 0,5 százalékos gazdasági növekedést jelzett előre a bizottság. A végleges tavaszi előrejelzést a testület a tervek szerint májusban teszi közzé, a tavalyi adatok véglegesítését követően.

BÉT - 2012.02.24

BÉT - Áruszekció (2012.02.24.)
Termék/
Előző ár(2012.02.16.)
Új elszámoló ár
(2012.02.23.)
Változás
határidő
(Ft)
(Ft)
(Ft)
MALMI BÚZA



2012. március
56 500
56 500
0
2012. május
55 000
55 000
0
2012. augusztus
51 500
51 500
0
TAKARMÁNYBÚZA
2012. március
49 000
49 000
0
2012. augusztus
46 000
46 000
0
TAKARMÁNYKUKORICA
2012. március
51 000
50 200
-800
2012. május
52 000
51 500
-500
2012. július
53 600
53 600
0
2012. november
48 000
48 000
0
TAKARMÁNYÁRPA
2012. március
52 950
52 950
3750
OLAJNAPRAFORGÓ
2012. március
114 000
117 000
3000
2012. május
115 000
116 000
1000
2012. október
114 000
115 500
1500
REPCE
2012. március
130 000
130 000
0
2012. augusztus
122 000
122 000
0
2012. szeptember
121 500
121 500
0
2013. március
130 000
130 000
0
AMÓNIUMNITRÁT
2010. március
0
0
---
SZÓJAPELLET
2010. március
0
0
---
Forrás: Világgazdaság/www.pmak.hu