Oldalak

2016. április 8., péntek

Az egységes támogatási kérelmek befogadása...

Az MVH felkészült az idei egységes támogatási kérelmek befogadására, az elektronikus felület április 7-én nyílik meg.
A kérelem benyújtásával 170 ezer gazdálkodó juthat hozzá 2016-ban is az agrártámogatások legnagyobb részéhez. Az uniós közvetlen támogatások nagyságrendje 2015-höz képest gyakorlatilag nem változik 2016-ban, ez 1,27 milliárd eurót, mintegy 400 milliárd forintos uniós támogatást jelent a magyar gazdálkodók számára. Az egységes kérelem beadásának határideje május 15., mivel azonban ez hétvégére esik, május 17-ig fogadják el a kérelmek benyújtását.
Az unió közös agrárpolitikájának (KAP) reformja nyomán megváltozott a támogatási rendszer, és így a környezet- és természetvédelmi szempontok érvényesítése nagyobb súllyal esik latba a támogatásnál. Hozzátette: ezért vezették be a zöldítést (ez a támogatások 30 százalékát teszi ki).


A KAP-reform célja az egyszerűsítés volt, de a kialakított új támogatási rendszer bonyolultabb az előzőnél. Az egyszerűsített támogatást választó mintegy 50 ezer termelőnek sokkal könnyebb lesz a támogatáshoz a hozzájutás, a feltétel ugyanis csak annyi, hogy legalább akkora területet használjanak az idén, mint tavaly. Bevezetik az előzetes ellenőrzést is, a hibákról a gazdákat értesítik, így azokat ki lehet javítani.
Az MVH elvégezte azokat a feladatokat, amelyek az egységes kérem beadási időszakának elindításához szükségesek voltak. A kérelmet az eredeti határidőig (május 15.)szankciómentesen lehet beadni, ezt követően a május 18. és június 9. között beadott kérelmekre a támogatási összeg munkanaponként 1 százalékkal csökken. Az eredeti határidőig benyújtott kérelmeket május 31-ig szankciómentesen lehet módosítani.
A múlt évi agrártámogatások végkifizetésének határideje június 30. Az összesen 400 milliárd forint agrártámogatásból mintegy 342 milliárd forintot juttattak el idáig a magyar gazdák számára. Alaptámogatást a gazdálkodók 99 százaléka kapott, így 123 ezer kérelmezőből már több mint 120 ezer gazdának fizetett támogatást ezen a jogcímen az MVH 178,6 milliárd forint összértékben. A fennmaradó hányadot a végkifizetés keretében kapják meg a gazdálkodók. A zöldítési támogatásra április elejéig  75,8 milliárd forintot utaltak ki, az ügyfelek mintegy 90 százalékának. A kistermelői támogatást a múlt évben több mint 50 ezren választották, mintegy 90 százalékuk már hozzájutott a támogatáshoz, ez összesen 7 milliárd forintot jelent a gazdálkodók számára.

Nincsenek megjegyzések: