Oldalak

2016. április 30., szombat

T A L L Ó Z Ó...

Ellenőrzik a kukorica vetőmagokat

Száztíz csemege- és huszonegy pattogatni való kukorica vetőmag tétel GMO-szennyezettségét (genetikai módosítás) ellenőrizte eddig idén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a hatóság 7 mintában mutatott ki tiltott genetikai módosítást.
A terület kiemelt figyelmét indokolja, hogy a csemege- és pattogatni való kukorica vetőmagból termett áru közvetlenül az emberek asztalára kerül. A Nébih vizsgálatainak célja, hogy megakadályozzák a Magyarországon tiltott GMO-szennyezett vetőmagok forgalmazását, valamint, hogy felderítsék és kiszűrjék az országba illegálisan behozott tételeket.

Pályázati lehetőségek

A jelenleg is több mint száz nyitott pályázatot rendszerezetten bemutató www.palyazatokmagyarul.eu honlapon a színnel és betűkombinációkkal jelölt témakategóriák száma megkétszereződött.

Pápai Expó 2016.

2016. május 27-29. között immár huszadik alkalommal rendezik meg a Pápai Agrárexpo mezőgazdasági szakkiállítást és vásárt, amely a megye és a térség kiemelt, komoly vonzerővel bíró eseménye. A háromnapos, hosszú évek óta sikeres, több mint tízezer látogatót vonzó rendezvényt idén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezi.
XX. Pápai Agrárexpo kiemelt célja, hogy szakmai előadások keretében tájékoztatást nyújtson az agrárágazat újdonságairól, valamint lehetőséget biztosítson a kiállítóknak és a termelőknek arra, hogy személyesen is találkozhassanak potenciális vásárlóikkal.

Jól teleltek az őszi vetések

Az őszi kalászosok és a repce jól telelt. Az őszi kalászosok növényállománya azonban heterogén, a belvizes területeken, valamint ott, ahol takarékoskodtak a műtrágyával, a növények fejlettsége nem mindig megfelelő.
A mostani 3-15 milliméter csapadék jókor jött, mert a kevésbé jó adottságú (sovány) és a vízzel kevésbé ellátott területeken már az aszály egyes jelei is mutatkoztak.

SIRHA

Tizenkilenc ország 350 kiállítója mutatkozik be a SIRHA nemzetközi élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállításon május 9. és 11. között a budapesti vásárközpontban.
A szakkiállításon az élelmiszeripar, a pék- és cukrászipar, a szálloda- és vendéglátóipar kínálata, újdonságai mutatkoznak be a legszélesebb körben, egyebek mellett élelmiszeripari termékek, italok, bútorok, konyhai berendezések és a kávézáshoz kapcsolódó termékek. 
A SIRHA keretében Budapesten rendezik meg május 10-én és 11-én a világ legrangosabb szakácsversenyének számító Bocuse d'Or európai döntőjét is, amelyen húsz ország legjobb séfjei közül választják ki azt a 11-et, akik indulhatnak a 2017-es lyoni világdöntőn.



Nincsenek megjegyzések: