Oldalak

2017. március 16., csütörtök

A mezőgépgyártás fejlesztése

Az uniós támogatások ellenére a hazai mezőgazdasági gépek átlagéletkora drasztikusan magas. Mindez azt jelenti, hogy a hazai gépparkot záros határidőn belül le kell cserélni. Ha jól megy a mezőgazdaságnak, akkor támogatások nélkül is komoly piacuk van a mezőgépeknek, és nagyon jó lenne, ha ezzel a lehetőséggel a külföldi gyártók helyett a magyar ipar tudna élni.
A hazai mezőgépgyártásnak régi, nagy hagyománya van, ráadásul nettó exportőrök vagyunk ebben a szegmensben, az ágazat multiplikátor hatása pedig jelentős. Amellett, hogy egy új gép, egy korszerű technológia alkalmazása javítja a mezőgazdasági termelés versenyképességét, a hatások az élelmiszeriparban és a teljes agrobizniszben is jelentkeznek.
Magyarország korábban élen járt ezen a területen, mára viszont egyetlen hazai erőgépgyártó vállalat sem működik, holott a teljes forgalom 40-50 százalékát ezek a járművek teszik ki.
A gazdasági kabinet megtárgyalta az ágazat fejlesztését célzó stratégiát, és döntött arról, hogy az Irinyi-terv részeként segítik majd az ágazat fejlesztését.

Nincsenek megjegyzések: