Oldalak

2017. március 28., kedd

T A L L Ó Z Á S...

A kutak eljárásjogi szabályai

A Belügyminisztérium tájékoztatót tett közzé a települési önkormányzat jegyzőjének engedélyezési hatáskörébe tartozó kutak eljárásjogi szabályairól.
Az anyag bemutatja a felszín alatti vízkivételt és annak hatásait, továbbá tájékoztat arról, hogy milyen engedélyt ad ki a jegyző, mely kutak engedélyezése tartozik a jegyző hatáskörébe. Emellett foglalkozik egyebek közt az e körbe tartozó vízjogi létesítési, üzemeltetési, fennmaradási, megszüntetési engedélyezés mikéntjével.
A dokumentum letölthető pdf innen (862 KB).

Veszettség elleni országos akció

A rókák 2017. évi tavaszi, veszettség elleni országos immunizálási kampánya a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet alapján történik majd 2017. április 1. és 15. között.
A vakcinázott területeken piros színű plakátok hívják fel a lakosság figyelmét az immunizációs kampányra, figyelmeztetve arra, hogy mindenki tartsa távol magát és háziállatait a megtalált csalétkektől. A csalétek kerek, barna színű, az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Ha a vakcina az ember szájába, orrába vagy megsértett bőrére kerül, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Új hungarikumok...

A Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat, valamint a tiszai halászlét. A Hungarikumok Gyűjteményébe így már 64 érték tartozik, a Magyar Értéktár pedig 152 tagúra bővült. A Tokaji aszú mellett az Egri Bikavér az egyetlen borfajta, amelyik a hungarikumok közé emelkedett.

Lassan növekszik a biotermesztés részaránya

A németországi Biológiai Földművelési Kutató Intézet (FIBL) és az IFOAM legfrissebb adatai szerint jelenleg a világ 179 országában 50,9 millió hektáron folytatnak biotermesztést, amelyből mintegy 75 milliárd euró értéket állítanak elő.  A globális biotermesztés értékének 90 százaléka Európára, illetve az USA-ra jut, ahol a legnagyobb biotermékek piaca (35,9 milliárd euró), utána Németország és Franciaország következik (8,6, illetve 5,5 milliárd eurós értékkel).
Magyarországon  a biotermesztés területe az utóbbi két-három évben mintegy 50 százalékkal növekedett, és elérte a 200.000 hektárt, a biogazdálkodásban részt vevők száma pedig a 3.000 főt.  Ugyanakkor a fent említett terület az ország mezőgazdasági területének mindössze 3,7 százaléka, szemben az EU 6 százalékos átlagával. A bioterület részarányát illetően még messzebb vagyunk Svájctól (30,2%), Ausztriától (21,3%) és Svédországtól (16,9%), de még Csehországtól is (14,0%).

Nincsenek megjegyzések: