Oldalak

2017. március 29., szerda

T A L L Ó Z Ó...

A növényvédelem célja

A növényvédelem, a növényvédő szerek kezelése során az emberekre, állatokra, növényekre és a környezetre gyakorolt káros hatások bekövetkezésének elkerülése.
Főbb előírások (5/2001. (I. 16.) FVM r. és a 44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes r. alapján): Csak hatóságilag engedélyezett szer használható fel, és csak az engedélyokiratban foglaltaknak megfelelően. A növényvédő szer címkéjén, ill. a használati utasításban foglaltakat be kell tartani. Az adott növényvédő szer felhasználásához csak a megfelelő képzettséggel rendelkező jogosult.
A növényvédő szereket és a göngyöleget elkülönített raktárban lehet tárolni. Növényvédő szerek raktárkészletéről a forgalmi kategóriának megfelelő, naprakész nyilvántartást kell vezetni. A raktárkészletek számlabizonylatait 5 évig meg kell őrizni. Az elvégzett növényvédő szeres kezelésekről naprakész nyilvántartást (permetezési napló) kell vezetni, és 5 évig meg kell őrizni.

A madárinfluenzáról...

A madárinfluenza-járvány európai mértékű probléma, érintettek a nagy baromfitermelő országok, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Bulgária is. Mivel Európában mindenhol komoly problémát jelent a tenyészanyag fenntartása is, így lassan, nyár végén-ősszel állhat helyre a termelés.
Hazánkban az elmúlt hónapokban 3,2 millió madarat kellett leölni, ezek összértéke több mint 9 milliárd forint. A termelőket kártalanítják. Annak ellenére, hogy hamarosan feloldják a korlátozó intézkedéseket, a veszély még korántsem múlt el, hiszen a vadmadarak még jó ideig hordozhatják ezt a vírustörzset, így más lehetőség nincs, mint a megelőzés.

Szaktanácsadás...

Megjelent a Mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó egyéni és csoportos szaktanácsadás című felhívás is, amely az alábbi linken található:
A támogatási kérelmek benyújtására 2017. július 1-től 2017. december 29. napjáig van lehetőség.

Támad a tafrina

Az őszibarack-termelők számára a vegetációs idő első bosszúságát a tavaszi időszakban a tafrina okozhatja. A fajták és fák fogékonysága nagy mértékben függ a terület mikroklímájától és az adott fajtától is. A tafrinás betegség eredményeként a levelek fodrosodni fognak, ráncosak és törékenyek lesznek, súlyos esetben pirosas elszíneződést is láthatunk. A tafrinás betegség ellen rezes lemosópermetezéssel kezdhetjük a védekezést tavasszal, a rügypattanást megelőzően.

Nébih ellenőrzés

Az FM Sajtóiroda tájékoztatása szerint a szaktárca elrendelte a tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzést. Az egész országra kiterjedő mustra 2017. március 20-a és április 17-e között zajlik.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok munkatársai várhatóan húsvét hétfőn zárják a tavaszi ellenőrzés-sorozatot, ezzel biztosítva a magyar lakosság számára a biztonságos élelmiszerhez való hozzájutást. Vizsgálják a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, így az ünnepek alatt megbízható termékekhez juthatnak a fogyasztók.  

A KKV kód bejelentése

Pénzügyi következményekkel járó intézkedésben csak az az ügyfél vehet részt, aki a nyilvántartásba vétel iránti kérelmében, de legkésőbb a pénzügyi következményekkel járó intézkedésre vonatkozó kérelem benyújtásával egyidejűleg bejelentette a vállalkozása kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban KKV törvény) szerinti minősítését is. A KKV kód bejelentése kötelező az őstermelőknek is!
A nyomtatványok letölthetők IDE KATTINTVA.

Új erdészeti pályázatok

Két új pályázatot ismerhettek meg az erdőgazdálkodók 2017. március 27-én a Vidékfejlesztési Program keretében. A felhívások összesen 6,24 milliárd forint értékben nyújtanak támogatást erdészeti beruházásokra, illetve erdészeti genetikai erőforrások fejlesztésére. Az „Erdészeti genetikai erőforrások fejlesztése” című pályázatra 2017. április 28. és 2019. március 29. között nyújthatók be a kérelmek, az „Erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások” elnevezésű felhívásra pedig 2017. június 1. és 2017. december 4. között lehet pályázni a www.mvh.allamkincstar.gov.hu weboldalon.

Nincsenek megjegyzések: