Oldalak

2017. március 22., szerda

A víz világnapja

A víz világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. E világnap célja az, hogy védjük a környezetünket, a Föld vízkészletét, és elgondolkodtasson minket e természeti kincsről.
A WHO becslése szerint 1,2 milliárd ember nem jut megfelelő ivóvízhez. Az UNESCO szerint ha a klímaváltozás és a népességnövekedés folytatódik – márpedig folytatódik –, akkor 2050-ben több mint kétmilliárd embernek kell szembenéznie komoly vízkorlátozással. A krónikus vízhiány egyre több térségben, köztük Afrikában és Dél-Ázsiában jelent folyamatosan növekvő problémát.
A legnagyobb vízfogyasztó a mezőgazdaság. Az 1950-es évek óta megháromszorozódott az öntözésre elhasznált víz mennyisége. A magyarországi lakosság vízfogyasztásáról ugyanakkor el kell mondani, hogy mi viszonylag takarékosak vagyunk. Hiszen például az Egyesült Államokban 573, Olaszországban 375, az Európai Unióban átlag 150 liter az egy főre eső napi vízfogyasztás, Magyarországon pedig 110 liter.

Nincsenek megjegyzések: