Oldalak

2017. július 25., kedd

T A L L Ó Z Ó...

Szociális szövetkezetek támogatása

Az OFA Nonprofit Kft. 2017. március 1-jén pályázati felhívást tett közzé „Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező közfoglalkoztatás alapjain szerveződő szociális szövetkezetek támogatása” címmel.
A program célja új, fenntartható munkahelyek létrehozása – kiemelten a hátrányos helyzetű járásokban – a szociális szövetkezetek tevékenységének, működésének támogatásával. Pályázati időszak: 2017. március 1. – 2017. augusztus 31. A pályázatok lebonyolítására 36 hónap áll rendelkezésre. A felhívás részletei és az útmutató az alábbi linken találhatóak.

Invazív fajok elleni védekezés

Idegenhonos fajok alatt azokat az ember által betelepített vagy behurcolt állat vagy növényfajokat értjük, amelyek a természetes előfordulási területükön kívüli területre kerülnek. E fajok uniós szabályozási hátterét foglalta össze az agrárkamara. Az Európai Unió megalkotta az idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének megelőzéséről és kezeléséről szóló 1143/2014/EU rendeletét. Fontos az alapszabályok ismerete, melyekről bővebben a Kölcsönös Megfeleltetés gazdálkodói kézikönyv JFGK 10. Növényvédőszerek kezelése fejezetében olvashatnak.

A nagy cukorháború

Valóságos háború robbant ki a cukor- és édesítőszerpárti szövetségek, kutatóműhelyek között annak kapcsán, hogy melyik termék tartozik inkább hozzá az egészséges táplálkozáshoz és életmódhoz. Az egyik oldal szerint az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek segítenek a testsúly kordában tartásában, a másik tábor szerint éppen hogy növelik az elhízás és különféle betegségek kockázatát. 
A nagy cukorháború – Ez már nemcsak ízlés dolga: Mindkettőt kapcsolatba hozták az elhízással és különféle betegségekkel.

Kamarai választások

Az egyéni gazdaságokat képviselő Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), illetve a társas vállalkozások érdekképviseletét ellátó Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) indul harcba a november 3-i agrárkamarai választásokon. A MOSZ szerint már a 2013-ban megtartott, előző agrárkamarai választáson sem érvényesült az arányos képviselet követelménye. Úgy látják, hogy a „ki kit győz le” elven alapuló választási rendszer kizárólagos szerepet nyújt a győztesnek, míg a vesztesekre leadott voksok nem érvényesülhetnek.
Kamarai választások: Dávid harcol Góliát ellen:

Kettős minőségű élelmiszerek

Új jogszabály elfogadását sürgeti Magyarország és néhány más tagállam annak érdekében, hogy hatékonyan fel lehessen lépni a kettős minőségű élelmiszerek jelensége ellen. Hangsúlyozták, hogy az uniós jognak nem csupán az egészségre ártalmas élelmiszerek, de a gyenge minőségű élelmiszerek forgalomból való kivonását is engedélyeznie kellene a tagállamok hatóságainak. A multinacionális élelmiszerláncok több összehasonlító elemzés tanúsága szerint is eltérő minőséggel dobják piacra az EU tagállamaiban egy és ugyanazon a terméket.  Az Európai Unió már elismeri, hogy létezik az élelmiszer kettős minőségének problémája.

Ujjlenyomatot vesznek a borokról

Program indul a magyar borok hitelességének erősítésére, ennek során egy modern eljárás segítségével megalkotják a magyar borok eredetmintázati térképét, amely a borok származási helyét és összetételét mutatja.  A program kimutatja nemcsak a borok kémiai sajátosságait, hanem például információt ad arról a talajról is, ahol a borkészítéshez használt szőlő termett. A program megvalósítására a Diagnosticum Zrt. nyert el mintegy 4 milliárd forintot a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretéből. A magyar borászatok részére egy éven keresztül ingyenesek lesznek az analitikai vizsgálatok.
Ujjlenyomatot vesznek a borokról: 4 milliárd forintos program indul a termékek hitelességének erősítésére.



Nincsenek megjegyzések: