Oldalak

2017. július 6., csütörtök

T A L L Ó Z Ó...

Kutatók Éjszakája szeptember 29-én

Szeptember utolsó péntekén Magyarország ismét csatlakozik ahhoz az egész Európában ünnepelt fesztiválhoz, amelyet Kutatók Éjszakája néven ismertünk meg már több mint egy évtizede. Az első ilyen eseményen még csak néhány intézmény nyitotta meg kapuit, és szervezett érdekes programokat, tavaly már 46 város közel 200 helyszínén 2000-nél is több program várta a sok tízezer érdeklődőt. Európa-szerte több mint egy millióan vettek részt az ünnepen közel félezer városban, és itthon hozzávetőleg ennyi emberhez jutott el az esemény híre. A részletes programok szeptember elejétől lesznek olvashatók a Kutatók Éjszakája honlapján: http://kutatokejszakaja.eu., valamint a Kutatók Éjszakája Facebook oldalán: https://www.facebook.com/kutatokejszakaja

Kihirdették a vízhiányos időszakot

Kihirdette a belügyminiszter a tartósan vízhiányos időszakot július 1-jei kezdőnappal az egész ország területére. Mindez azt jelenti, hogy július 1-jétől visszavonásig a gazdálkodóknak nem kell vízkészletjárulékot (VKJ) fizetniük az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után.

Nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés

A NÉBIH által koordinált ellenőrzések célterületei a szezonálisan üzemelő, illetve idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken, strandokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények, a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeken, fesztiválokon, vásárokon értékesített élelmiszerek, az ifjúsági és gyermek táborok étkeztetése, a fagylalt előállítás és forgalmazás, valamint az utcai vendéglátás, a büfékocsik és mozgó vendéglátók.

Mezőgazdasági szállítások

A napokban a hazai sajtót is bejárták a nehéz tehergépkocsik közlekedése korlátozásának változásáról szóló hírek. A 190/2008. (VII. 29.) kormányrendelet 5. paragrafusának 6-7. pontja alapján a terménybetakarítással kapcsolódó áruszállításhoz, takarmányszállításhoz, mezőgazdasági munkagép vagy lassú jármű áttelepítéséhez használt, továbbá a nem szárított, nem feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt, illetve gabonát szállító járművekre nem vonatkozik a korlátozás.

Kiszoríthatja a műtrágyát...

Gildas Zodome, az Abomey-Calavi Egyetem kutatója aromás növények kivonatait felhasználva egy talajerő utánpótló és talajfertőtlenítő keveréket állított elő, amely fokozza a talaj termékenységét, és serkenti a növények fejlődését - írja a thehindu.com. Ez a talajjavító és egyben növényvédő szer a környezetre teljesen ártalmatlan, a kemikáliáknál, illetve műtrágyáknál jóval olcsóbb, és a kísérletek tanúsága szerint hatékony védelmet nyújt.

Aratónap...

A jászapáti aratónap a jászsági magyar népi kultúra igazi ünnepe - jelentette ki a földművelésügyi miniszter, a hagyományos Jászsági Aratónapon, Jászapátin. A hagyományőrző rendezvényeken felsorakoztatott népi értékek olyan kincsek, amelyek életünk részei. Európában százmilliók, hazánkban milliók élnek olyan városi kultúrában, lakótelepi környezetben, ahol mindezek hiányoznak, vagy különlegességnek, kuriózumnak számítanak.



Nincsenek megjegyzések: