Oldalak

2017. július 1., szombat

Növényvédelem - 2017.07.01

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!
2017. évi 12. felhívás
Többen kérdezték a héten, hogy miért nem írok újabb felhívást? Többször is visszalapoztam az előzőeket és újra és újra megállapítottam, hogy az aszályos napokban nem történt nagy változás a növényeink, de a károsítók életében sem. Lisztharmat, atkák, levéltetvek és molyok. Az előzőekben részletesen írtam róluk.
Biztonságból megkérdeztem a profi szőlős kollégákat. A Mátrában, Balatonfüreden és Mogyoródon is a negyedik permetezésnél tartanak, ott is csak a lisztharmat és a tarka szőlőmoly első nemzedéke okozott gondot.
Természetesen a házikertekben sokszínűbb lehet a növényvédelmi helyzet. A mélyfekvésű kertekben, a sűrűbben ültetett, párásabb környezetben, a kelleténél erősebb metszés után, az érzékenyebb fajtáknál, a kihagyott permetezéseknél, a helytelen készítmény választásánál, a lombfelületet is érő öntözésnél, stb. stb. már közepes varasodás, peronoszpóra fertőzéssel is találkoztam. Ezért hangsúlyozom mindig, hogy tapasztalata, tudása és növényei ismeretében csak a gazda dönthet a permetezés szükségességéről és az ismétléséről.
► Az éjszaka végre megérkezett egy komolyabb esőmennyiség! Ez egy kicsit csökkentette a növényeink szomjúságát. A borús, szélmentes időben most nem szárad olyan gyorsan a levelek felülete. Erősödni fog az almatermésűek varasodásának (7. és 11. felhívás) és a szőlőperonoszpóra (10. felhívás) támadása.
► A lisztharmatok idáig is jól érezték magukat, a hajnali pára, harmat elegendő nedvességet biztosított számukra. Minden növényen megtalálhattuk a saját lisztharmatát (8. és 11. felhívás). A fotó ma reggel 9 órakor készült, egy permetezetlen, már sérves bogyójú tőkén. Itt már befejeződött a szüret! Amennyiben hűvösre, csapadékosra fordulna az időjárásunk, az sem hátráltatná a terjedésüket. A szüretig főszereplők lesznek!
► Az előrejelző táblázatainkból is kitűnik, hogy folyamatosan rajzanak a gyümölcsmolyok! (9. felhívás). Most már biztos, hogy a téli hideg és az aszály sem vetette vissza a gyümölcskártevőket. A cseresznyelégy és a levéltetvek is a szokott időben és mennyiségben érkeztek. Ez utóbbiakra több speciális rovarölő kapható.
Az atkák a lisztharmatokhoz hasonló környezeti feltételek mellett terjednek (6. és 11. felhívás). A leander levelein, pénteken fényképeztem a leggyakoribb faj, a kétfoltos takácsatka kárképét. A szívásnyomokat a lepkekabóca telepeinek a tövében. Szélsőséges ökológiai viszonyok között is megtalálja az életfeltételeit, az üvegházaktól a zöldséges ágyásokon át az összes gyümölcstermő növényünkön károsíthat.
► Már néhány hete megérkeztek az áttelelő tojásaikból az amerikai lepkekabóca lárvái. A pénteki fényképen a teljesen kifejlett, szárnyas imágó melletti fiatal lárvák, a rovar folyamatos, elhúzódó kikelését bizonyítják. Nem lehet egyetlen permetezéssel elcsípni a lárvák többségét pl. tavasszal, a kikelésükkor. De ha ez sikerülne, akkor is számíthatunk a beköltözésére, mert több száz tápnövénye van, valahol biztosan megtalálható a kertünkön kívül is. A lárvatelepet védő fehér viaszszálakat feloldó, olajos adalékkal segíthetjük a rovarölők hatását.
Budapest, 2017. július 1.
Jó kertészkedést kívánok: Zsigó György, NMNK

Nincsenek megjegyzések: