Oldalak

2017. július 15., szombat

T A L L Ó Z Ó...

A klímaváltozás befolyásolása

A kevesebb gyerek születése lenne a leghatásosabb egyéni módszer a klímaváltozás megfékezésére - derül ki egy svéd tanulmányból. Arra a következtetésre jutottak, hogy négy olyan módszer van, amely jelentősen csökkenti a személyes szén-dioxid-kibocsátást: a vegetáriánus táplálkozás, a repülőutakról és autóról való lemondás és az, ha kevesebb gyereket hozunk a világra
Egészen meghökkentő, mivel lehetne megállítani a klímaváltozást: Ezeket az ötleteket biztosan kevesen hallották.

OMÉK termékdíj pályázatok

Nagy érdeklődés mutatkozik a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. által meghirdetett, 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) termékdíj pályázatok iránt.
A meghirdetett OMÉK termékdíj pályázatokat 13+3 kategóriában írták ki, melyeket a hagyományoknak megfelelően, szakértői bírálóbizottsági javaslatok alapján bírálnak el.
Továbbra is igen népszerűek az OMÉK termékdíj tenderek, folyamatosan érkeznek jelentkezések a még elérhető kategóriákban. A beérkezett pályázatokat július végéig bírálják el. A nyertesek díjaikat az OMÉK szeptember 20-i ünnepélyes megnyitóján, ünnepélyes keretek között vehetik majd át.

Őstermelők figyelmébe

A hatósági ellenőrök igen sokféle szabálytalanságot tapasztaltak 2017 tavaszán végzett piaci ellenőrzéseik során. A 135 őstermelő tevékenységére kiterjedő vizsgálat során a hatóság az esetek 9 százalékában tapasztalt szabálytalanságot. A piacon tilos más személynek az át nem ruházható őstermelői igazolvánnyal árusítania, de valamennyi piacon tipikus hiányosság volt az is, hogy az árusok – a kötelező előírásokat figyelmen kívül hagyva – elmulasztották az őstermelői igazolványszámuk feltüntetését. Gyakori szabályszegés az őstermelői igazolványon nem szereplő termékek értékesítése, illetve más termelő, kereskedő árucikkének forgalmazása. Olyan személy is értékesített őstermelőként, aki nem rendelkezik őstermelői igazolvánnyal, így az általa értékesített termények bizonytalan eredete mellett a vásárlók szándékos megtévesztésének alapos gyanúja is felmerült. 

A jó kovászos uborka titka

Itt a nyár, és eljött a kovászos uborka ideje. Nem is gondolnánk, hogy az elkészítésében mennyi segítséget jelentenek a környezetünkben található mikroorganizmusok. Jellemzően inkább az influenza, a nátha vagy az ételmérgezés kapcsán beszélünk róluk, pedig a kenyér, a sör, a bor, a joghurt és a sajt sem létezne például a jó bacilusok vagy a mikrogombák nélkül.

A gabonaminőség alakulása

Túl sok az aszott, beszáradt szem. Szélsőségesen nagy a minőségi szórás, nem lesz könnyű így értékesíteni. Az árpa hektolitertömege alapvető és fontos mérték az export esetében, már régen nem ott vagyunk, hogy ami 58 kg/hl fölött van, az mind jó. Különbségek vannak a jegyzéseknél a 63-as hekto és a 65-ös hekto esetében is. Nehezebb a helyzet a búzánál, mert ott olyan sok paramétert kell figyelni, ami minden évben sajátos helyzetet teremt. A szárazság a repcék esetében is új helyzetet teremthet, ott is a csökkenő termésmennyiség és az alacsonyabb olajtartalom a gond.  

OECD és FAO prognózis

Lassuló keresletet valószínűsít az OECD és a FAO, ami nyomás alatt tartja majd az élelmiszerárakat. Az előttünk álló évtizedben a növényi olajokból, cukorból és tejtermékekből nyerjük majd az extra kalóriát. Az alapvető élelmiszerek egy főre vetített kereslete változatlan marad a jelentés szerint, kivételt ez alól csak a legkevésbé fejlett országok jelentenek. A hús iránti kereslet is lassul 1 százalékra. 2026-ra egy valamely kevésbé fejlett országban élő ember számára átlagosan naponta 2450 kcal áll majd rendelkezésre, míg a fejlett világban ez meghaladja a 3000 kcal-t. Az élelmezésbiztonság és az alultápláltság azonban továbbra is egy komoly globális probléma marad. 

Piacon a tevetej...

Az ausztrálok jó ideje nem tudják, mit kezdjenek a kontinens közepén kóborló és egyre szaporodó tevenyájakkal. Ezért az ausztrálok tevetejüzemeket kezdtek építeni. Már tucatnyi működik, és amint a helyi hírportál írja, megjelent a piacon a pasztőrözött tevetej, a tevesajt, tevejoghurt, sőt a tevetejpor és még bőrápoló is. A tevetej, illetve a belőle készült termékek azonban igen szűk vásárlókör számára vonzóak, hiszen egy liter bekerülési költsége 17 ausztrál dollár, azaz 3520 forint. 

A vadvilág pusztulása...

A kutatók egyenesen „biológiai annihilációról” beszélnek, miután kiderült, több milliárd állatpopuláció tűnt el a föld színéről. A vadvilág pusztulásának számos összetevője van: a lakóhelyük elpusztítása, túlvadászás, környezetszennyezés, invazív fajok betelepülése, és a klímaváltozás. De mindezek a tényezők egyetlen okra vezethetőek vissza: Az emberi túlnépesedésre és túlfogyasztásra, különösen a gazdagok részéről.
Minden jel arra utal,- figyelmeztettek az amerikai Stanford Egyetem és a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem kutatói -, hogy a következő két évtizedben még súlyosabb támadások érik majd a biodiverzitást, ami gyászos képet fest az élet jövőjéről, beleértve az emberiség életét is.  

Nincsenek megjegyzések: