Oldalak

2017. július 2., vasárnap

T A L L Ó Z Ó...

Szigorodó feltételek...

Lényegesen több adminisztrációs feladat elé állítják majd az uniós gazdákat a következő uniós költségvetési ciklusban, erre utalnak a Közös Agrárpolitika (KAP) eddig megjelent módosítási elképzelései.
Rossz hír: még több adminisztrációs teher várhat a gazdákra: Felére csökkent idén a problémás támogatási kérelmek száma.

Parlagfűmentes Magyarország

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a földtulajdonosok figyelmét, hogy közeleg a parlagfű elleni védekezések határnapja. Azokkal szemben, akik június 30-ig nem gondoskodtak a használatukban lévő ingatlan parlagfű-mentesítéséről, ezt a napot követően hatósági eljárás indítható. A kiszabható növényvédelmi bírság 15000 forinttól 5 millió forintig terjedhet. Július 1. napjától idén is bárki számára elérhető a Parlagfű Bejelentő Rendszer. A jelenlegi országos helyzetképről és a parlagfűről általánosságban a NÉBIH honlapján tájékozódhatnak.

Méhészeti támogatás

A méz és méhészeti termékek kinyeréséhez, kiszereléséhez, léptároláshoz, valamint a vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzésének támogatására 2017. július 3-ig nyújthatják be kérelmeiket a gazdálkodók. Lásd: 12/2017. (II. 23.) számú Kincstár Közlemény

Zöld Forrás

A szaktárca 70 millió forint értékben támogatja a környezet-és természetvédelmi céllal létrejött, Magyarországon bejegyzett közhasznú társadalmi szervezeteket. A Zöld Forrás pályázatnak köszönhetően a tárca ebben az évben 63 darab, a civil szervezetek által benyújtott projekt megvalósításához járul hozzá, ezzel segítve elő a Nemzeti Környezetvédelmi Programban megfogalmazott célok elérését.

Több zöldség várható

Az idén várhatóan 1,8 millió tonnányi zöldséget lehet betakarítani az országban, mintegy 100 ezer tonnával többet, mint tavaly - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. A zöldség ágazat termelése fele-fele arányban kerül a friss termékek piacára és feldolgozó iparhoz. Az export friss termékeknél 20, a feldolgozottaknál pedig mintegy 75 százalék.

Vitajó cipók

Az egészséget támogató, okos élelmiszereknek évi több milliárd forint forgalmú piaca épülhet ki belföldön, elsősorban a sütő- és édesipar területén. Újfajta, minden eddiginél egészségesebb élelmiszerek jelenhetnek meg hamarosan a polcokon a Hajdúsági Sütödék-csoport várakozásai szerint. Az első ilyen élelmiszerek, a Vitajó cipók két hónapja kerültek forgalomba, és ma már több mint ezer üzletben érhetők el. A Vitajó cipókkal, miniveknikkel és péksüteményekkel napi táplálkozási ritmusához igazodva, szinte észrevétlenül tud pótolni néhány fontos vitamint és ásványi anyagot.

Növelték az AKG keretet

A 2016. évi agrár-környezetgazdálkodási (AKG) felhívást 40 milliárd Ft-os kerettel azután írta ki a Miniszterelnökség, hogy a 2015. évi kiírás forrásairól – a többszörös túljelentkezés miatt –, annak ellenére is lemaradt sok állattartó, illetve szőlő- és gyümölcsültetvényes gazda, hogy a Miniszterelnökség már akkor is jelentősen megemelt keretösszegre hozott döntést. Idén ezt kompenzálandó emelik meg ismét a támogatási keretösszeget, mintegy 68 milliárd forintra.




Nincsenek megjegyzések: