Oldalak

2017. július 18., kedd

Növényvédelmi teendők...

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 
2017. évi 13. felhívás
Továbbra is a kánikula és az aszály, néhol jégesők, viharok jellemzik az időjárásunkat. Akiket elkerült a jégverés, azoknál - a korábbi hónapokhoz hasonlóan - főleg a lisztharmattal és atkákkal kell megküzdeniük. A távolabbi jóslatok is forró, száraz napokról szólnak, melyek a hajnali harmattal, párával ideális környeztet biztosítanak ennek a két károsítónak. Az atkaölők nagy része egy idényben csak egy-két alkalommal használható, ezért ismét hangsúlyoznám a kéntartalmú gombaölők atkagyérítő mellékhatását. A nagy meleg miatt a késő délutáni órákban permetezzenek a kénnel!
► A szőlőfürtök lassan kinőnek a lisztharmat és a peronoszpóra foga alól. Még számolni kell velük, mert a leveleket őszig még akár el is vihetik ezek a gombák, csökkentve a termés mennyiségét és cukortartalmát. A szürkepenész sem okozott gondot idáig, kevés volt a csapadék a fertőzéséhez. A BASF kiváló szőlős hírlevelét mellékelem, azzal, hogy más gyártók kontakt réz illetve kéntartalmú készítményei is megfelelőek a jelenlegi védekezéshez pl. Cuproxat FW, Copper Field, Champion WG, Thiovit Jet, Cosavet DF, stb. stb.
► Az almánál és a körténél sem erősödött fel a csapadékot kívánó varasodás és a körterozsda. Ezeknél a gyümölcsöknél is elegendőek a kontakt készítmények. a rezek és a rézpótlók: a mankoceb hatóanyagúak. A 3. felhívásban felsoroltak mellett almástermésűekben a Manfil 75 WG is engedélyezett.
► A gyümölcsmolyok „hozzák a megszokott formájukat”. Dr. Hári Katalintól hetente kapjuk a napi méréseken alapuló, tehát a nagyon pontos rajzásmenetet bemutató elemzéseket. Most mellékelem a legfrissebbet. Kérem vessenek egy pillantást a színes grafikonokra. A gyümölcsmolyok többsége folyamatosan rajzik, eltűntek a világosan elkülöníthető nemzedékek. A hernyókra – valamilyen szinten - mindig számítani kell. (9. felhívás).
► A ritka állományú, csak alulról öntözött zöldségfélék is a lisztharmatokkal, atkákkal küzdenek. A cukkini levelét ma fotóztam. A kabakosok lisztharmatára pl. a Cosavet DF, az Eurokén, a Thiovit Jet engedélyezett. A földibolhák hámozgatása is felerősödött, szomjaznak. Káposztalevélen fényképeztem a földibolhákat és a rágásnyomukat. Javaslom a piretroid hatóanyagú rovarölőket (5. felhívás), tapadásfokozó segédanyagokkal kiegészítve. A sűrűn vetett, felülről öntözött zöldségfélékben a nedvességet, dunsztot kedvelő gombák is megjelentek. Levelet kaptam a hagymaperonoszpóra kórképével és ahogy „várható volt” a paradicsomvész is tombol pl. egyes magaságyásokban, mély fekvésű kertrészekben. Lásd a fotót. (Amennyiben csapadékosra fordulna az időjárásunk, akkor a korábbi évekhez hasonlóan országos járvánnyá duzzadhatna, a krumpliban is. Ennél a növénynél burgonyavésznek hívják és a gumókat is megtámadja.) Számos felszívódó és kontakt, pl. réztartalmú gombaölő kapható (a szőlőnél felsoroltak mindkét „vészre” engedélyezettek, 7 napos é.v.i.-vel.)
Budapest, 2017. július 18.
Jó kertészkedést kívánok: Zsigó György, NMNK

Nincsenek megjegyzések: