Oldalak

2017. július 8., szombat

T A L L Ó Z Á S...

Szentlőrinci Gazdanapok

A Szentlőrinci Gazdanapok, mely az eltelt csaknem negyed század alatt az ország egyik jelentős mezőgazdasági vásárává nőtte ki magát, ebben az esztendőben augusztus 11. és 13. között várja a szakmai közönséget és a vásárlátogatókat. Idén is csaknem négyszáz - hazai és külföldi - kiállító mutatja be termékeit, szolgáltatásait.

FAO élelmiszerár-index

A FAO élelmiszerár-indexe, amely az öt legfontosabb termékcsoport árváltozását követi, júniusban 1,4 százalékkal emelkedett májushoz képest és 7 százalékkal magasabban állt az egy évvel korábbinál.
A tejtermékek drágultak a legjobban, májushoz képest 8,3 százalékkal, egy év alatt pedig 51,5 százalékkal. A gabonafélék ára 4,2 százalékkal emelkedett májushoz képest, mert megugrott a magas fehérjetartalmú búza ára a rossz amerikai terménykilátások miatt, azonban még így is mintegy 1,7 százalékkal olcsóbbak a gabonafélék, mint egy évvel korábban. 
A húsfélék ára az előző hónaphoz képest 1,8 százalékkal, egy év alatt pedig 9,5 százalékkal emelkedett júniusban. A növényi olajok ára 4 százalékkal csökkent májushoz képest, azonban tavalyhoz képest stagnált. A cukor ára májushoz képest 13,4 százalékkal, az elmúlt egy év alatt pedig csaknem 40 százalékkal esett.

Furmint borkiválóságok

Egész évben tematikus események keretében foglalkoznak a furminttal. Az idei Furmint éve jegyében díjazták a furmint borkiválóságokat és bemutatták a Furmintkiválóságok Könyvét. A gasztronómiát is bevonták a Furmint évének eseményeibe. A "Fogadj örökbe furmintot" kezdeményezéssel pedig elindult a fiatal agrárkutatókat ösztönző pályázati rendszer is.

Kóser vágóhíd

A csengelei gyár a jászberényi után a világon a második olyan üzem lesz, amelynek a fő profilja kifejezetten a kóser libamáj és hízott liba termékek előállítása. Az üzemben a kóserségi előírásokat maximálisan betartják, így a baromfitenyésztés és feldolgozás lépései a lehető legkíméletesebb módszerekkel történnek.

Balatoni szarvasgomba

Nemcsak termesztik a szarvasgombát, de ennek a módját oktatják is a keszthelyi egyetemen. Mogyoró- és tölgyültetvényeiken terem a közvélekedés szerint „aranyáron” beszerezhető gombakülönlegesség.  Kétségtelen, a szarvasgomba nem krumpli vagy búza, türelem kell hozzá. Az ára 10-20 ezer forintban, kilogrammonként. Ennyi a szarvasgomba „világpiaci” induló ára, a felső határ pedig a csillagos ég.

Traktorhúzó Európa Kupa

A tavalyinál is vadabb szörnyetegek érkeznek a hajdúböszörményi Traktorhúzó Európa Kupa idei viadalára augusztus közepén. A Hajdúsági Expóval egy időben tartott versenyen azoknak is javasolt a füldugó, akiknek benzin vagy metanol csörgedezik az ereikben.
Időpont:
2017. augusztus 11. (péntek) – 2017. augusztus 13. (vasárnap)

Hamarosan lecsapnak a mindennél vadabb acélszörnyek: A füldugó kötelező!

Pontosították az aszály és a fagykár fogalmát

Módosult a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény. Aszály esetén akkor részesülnek kárenyhítési juttatásban, ha a kockázatviselés helyén az adott növény vegetációs időszakában harminc egymást követő napon belül a lehullott csapadék összes mennyisége a tíz millimétert nem éri el, vagy a lehullott csapadék összes mennyisége a huszonöt millimétert nem éri el. A napi maximum hőmérséklet legalább tizenöt napon meghaladja a 31 °C-ot, és a bekövetkezett káresemény, a növénykultúrában hozamcsökkenést okoz. Tavaszi fagykár a téli nyugalmi periódus végét követően jelentkező tavaszi fagy miatt, a kockázatviselés helyén termesztett növényben bekövetkezett olyan káresemény, amely a növénykultúrában hozamcsökkenést okoz. 

Az emberiség hatása az állatvilágra

A világnépesség növekedése és az élelem, az ivóvíz, valamint a lakható területek iránti növekvő igény miatt ötven éven belül „soha nem látott” mértékű kihalási kockázatnak lesznek kitéve a világ állatfajai - figyelmeztetnek a szakértők.
Egyre nagyobb fenyegetést jelent az emberiség az állatvilágra:





Nincsenek megjegyzések: