Oldalak

2017. augusztus 14., hétfő

T A L L Ó Z Ó...

Akadozik a búzaexport

Megtorpant a búzaexport, mert az eladási és vételi ár között nagyjából 10 eurós rés tátong. A vásárlók 42 ezer forint körüli tonnánkénti árat tartanának megfelelőnek. Az előző szezon 3,7 millió tonnás rekordkivitelét aligha fogjuk megismételni, de akár 3 millió tonnás exportra is képes lehet Magyarország kenyérgabonából.
10 eurón huzakodnak a piaci szereplõk, akadozik a búzaexport: A termelők most 45 ezer forintos tonnánkénti árat is elkérnek.

Fogyasszon csemegekukoricát

Kellemes ízű táplálék, magas a kalcium, kálium, vas, foszfor, magnézium, rost, fehérje, szénhidrát, keményítő, olaj, zsír és vitamin tartalma. A-, B5-,B6-, és E- vitamint, szerves sót tartalmaz. Jelentős a tápértéke is, kitűnő ízanyagai mellett sok energiát szolgáltat. Energia tartalma: 476 kcal / 100 grammban.Hatezer éve termesztenek kukoricát a Földön. A mexikói indiánok még a sírjukba is magukkal vitték kedvenc csemegéjüket. A kukorica lédús, édes ízű és egészséges gabonaféle, melynek már a látványa is kellemes. Persze nem csak sárga kukorica létezik: lila, barna és kék színben is elérhető. 

A környezettudatosabb hulladékgyűjtésért

A hulladékgazdálkodással kapcsolatos lakossági szemléletformálásra, a környezettudatos gondolkodás erősítésére 200 millió forint összegben írnak ki pályázatot civil szervezetek, önkormányzatok és egyházak részére.
Magyarországon évente mintegy 3,7 millió tonna lakossági kommunális hulladék keletkezik, harmadának anyagát hasznosítják, illetve komposztálják, további 500 ezer tonna az energetikai hasznosítás. Az anyagtartalom és komposztálás arányának növeléséhez szükséges a környezettudatosabb szemlélet. A pályázatokat augusztus 28-tól szeptember 28-ig, illetve a forrás kimerüléséig lehet benyújtani. A támogatott elképzeléseket 2018 március 31-ig kell megvalósítani. A felhívás elérhető lesz a www.kormany.hu honlapon is.

Kihagyhatatlan lehetőség

Elképesztő lehetőséget biztosít az Európai Unió és a kínai mezőgazdasági minisztérium összefogása. Két hetes, 100%-ban fizetett tanulóút fiatal gazdáknak. A pályázat nyerteseit, teljes költségtérítés mellett két idősávban utaztatnák ki Kínába, első alkalommal 2017 novemberében, majd valamivel később, 2018 júniusában. A pályázat teljes, angol nyelvű leírását ezen az oldalon olvashatják az érdeklődők, a jelentkezési ív pedig itt található. Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 10.

Bio- és környezettudatos képzés

A Magosfa Alapítvány szakértők bevonásával ingyenes bio- és környezettudatos gazdálkodási képzést szervez kismarosi oktatóközpontjában.
Az 5×1 napos, gyakorlatias képzés 2017. szeptember első felében indul. Jelentkezési határidő a képzésre: 2017. augusztus 15.
RÉSZLETEK:  http://www.magosfa.hu/biogazdalkodas-kepzes-borzsony-dunakanyar/

http://greenfo.hu/programok/2017/08/01/ingyenes-bio--es-kornyezettudatos-gazdalkodasi-kepzes

Mérgező tojások?!

Nem merült fel a jelenlegi információk alapján, hogy Magyarország érintett lehet a "holland tojásügyben". Az élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkár péntektől augusztus végéig elrendelte a Magyarországra érkező tojástermékek célellenőrzését. Hollandiában 180 tojástermelő telepet zártak be rovarirtószer-szennyeződés gyanúja miatt. 
Mérgezõ tojások miatt adtak ki európai riasztást: Úgy tűnik, Magyarország nem érintett.

Aszálykár...

Hogy a gazdák aszály címén kárenyhítést kérhetnek-e, attól is függ, mikor kötötték meg az erre vonatkozó biztosításukat. A korábban érvényes meghatározás szerint aszály akkor volt, ha a kockázatviselés helyén a vegetációs időszakban harminc egymást követő napon az összes lehullott csapadék mennyisége nem érte el a tíz millimétert. Június közepe óta viszont a megváltozott törvény szerint aszály akkor van, ha az össz-csapadék nem éri el a 25 millimétert harminc napon keresztül, és a napi maximum hőmérséklet legalább tizenöt napon át meghaladja a 31 Celsius-fokot. Aszálykárt a károsodott területekre vonatkozóan – érvényesen – legkésőbb 2017. szeptember 30-ig lehet bejelenteni az MKR rendszerébe.


Nincsenek megjegyzések: