Oldalak

2017. augusztus 30., szerda

T A L L Ó Z Ó...

Nem fog járni területalapú támogatás...

Nem fog járni területalapú támogatás a parlagfüves tábla után. Ez évben július 1-je óta zajlik folyamatosan a parlagfű-mentesség helyszíni ellenőrzése. Ezt kiegészítve, a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi szakemberei immár légi felderítést is végeznek. A jövőben a növényvédelmi bírságon felül a területalapú támogatásának elvesztésével is sújtják a vétkes gazdálkodót. http://agronaplo.hu/hirek/nem-fog-jarni-teruletalapu-tamogatas-a-parlagfuves-tabla-utan

Mennyit szemetelünk!

Megdöbbentő fotósorozat arról, mennyit szemetelünk. 4 év termése: 1 600 tejes doboz, 4 800 toalettpapírt tartalmazó gurigát és 800 kg újság. Annak ellenére, hogy szinte mindenkinek ez jut először az eszébe a környezetvédelemről, ahhoz képest mindössze az összes hulladék kb. 17%-át válogatjuk szét, ami jócskán elmarad az északnyugat-európai országok statisztikáitól. Ez a tény akkor sem vigasztaló, ha hozzátesszük, hogy  amíg nálunk évente kb. 370 kg hulladék keletkezik fejenként, addig Nyugat-Európában ez a szám 600-800 kg/fő/év.
http://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2017/06/27/megdobbento-fotosorozat-arrol-mennyit-szemetelunk/

Őszi Kertészeti Napok 2017

A Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Dísznövénytermesztési
és Dendrológiai Tanszéke szakmai szervezetek támogatásával és közreműködésével 2017. október 13-15. között ebben az évben 22. alkalommal szervezi meg a szakképző intézetek tanulóinak őszi ifjúsági virágkötészeti versenyét.
Időpont: 2017. október 13-15. (A virágkötészeti verseny pályamunkái szombattól tekinthetők meg.)
Nyitva tartás: péntek: 10-18 h, szombat-vasárnap: 9-18 h (pénztárzárás: 17:30) A rendezvény pénteken egész nap és vasárnap 17:30 óra után díjmentesen látogatható!
Helyszín: Szent István Egyetem, Budai Campus – a volt Kertészeti Egyetem (Budapest, XI. kerület, Villányi út 29-43.)  

Bisel versenyfelhívás


A Földművelésügyi Minisztérium BISEL – Bioindikáció az iskolai oktatásban programja kapcsán Patak menti Portrék címmel az élőhely világnaptól a víz világnapjáig tartó országos versenyt hirdet.
Célcsoportja: általános iskolák, szakképző iskolák és gimnáziumok 7-14. évfolyamot végző tanulói, 2 korcsoportban értékelve: 7-9. és 10-14. évfolyam. A versenyre 4 fős csapatok jelentkezését várják.
A verseny célja: A felszíni édesvizek fontosságának megismerése, a vizes élőhelyhez kapcsolódó biológiai sokféleség vizsgálata. A BISEL módszer népszerűsítése.
A verseny felépítése:
A verseny három fordulóból és egy országos döntőből áll. A http://bisel.hu/verseny oldalon megjelenő feladatok megoldásait online kell elküldeni az egyes fordulóknál meghatározott módon, a feltüntetett határidőig. A versenyre való jelentkezéshez e-mailben történő regisztráció szükséges.
A fordulónkénti feladatok, további részletek a versenyről, valamint a pontos versenyszabályzat szeptember elsejétől folyamatában jelennek meg a http://bisel.hu/verseny oldalon.

Elképesztő szuperkütyük a jövőből

Hologramok, virtuális valóság, repülő autók - a tudományos-fantasztikus regények, filmek és játékok gyakori kellékei. Bár sokan képzelték el 20-30 éve, hogy ezek a szerkentyűk 2017-re már az emberiség életének mindennapi részei lesznek, a "mainstreamet" még nem hódították meg, de rengeteg már létezik és működőképes ezek közül a találmányok közül.
10 elképesztő szuperkütyü a jövőből, ami már most is létezik: Pár éve még csak a képzelet szüleménye volt a legtöbb. 

Nincsenek megjegyzések: