Oldalak

2017. szeptember 4., hétfő

T A L L Ó Z Ó...

"Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” 2017

Az Eredetvédelmi Program keretén belül 2017-ben is kiírják a „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” (KDHT) Pályázatot. A pályázat célja a hagyományos és tájjellegű termékek eredetvédelme érdekében kimagasló tevékenységet folytató közösségek elismerése és példaképül állítása. A pályázati felhívást és a pályázati űrlapot itt érhetik el.
A kitöltött pályázati űrlapot nyomtatott formában (2 példányban) és elektronikusan kell benyújtani a kozossegidij@fm.gov.hu elektronikus levélcímre.

Zártkerti program...

Zártkerti program létrehozásáról döntött a kormány. A programot a környezet védelme, a külterületeken folytatott szőlő- és gyümölcstermesztés fennmaradása, a vidéki tájfenntartás és a zártkerti ingatlanokon fennmaradt genetikai sokféleség megőrzése érdekében kívánják beindítani.
 Kétmilliárdos zártkerti programot indít a kormány:

Károsítanak a vadak

Őzek, nyulak, vaddisznók is felkereshetik a kerteket, mellettük a bagolylepkék jelentenek gondot a zöldségfélékben, kukoricában és a dísznövényekben is. Az idei nyáron az erdőkben a vadak sem találtak elég ennivalót, megnőtt a kertekbe látogató őzek, nyulak, vaddisznók kártétele. https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/a-kertekbe-latogatnak-es-karositanak-a-vadak-es-a-bagolylepkek-is-33890-001

A tápanyag-gazdálkodási tervről

Kötelező ötévente talajvizsgálatot végeztetni és tápanyag-gazdálkodási tervet is készíttetni a nitrátérzékeny területen gazdálkodó, illetve a Vidékfejlesztési Programban agrár-környezetgazdálkodási és ökogazdálkodási támogatást igénybe vevő termelő. A következő tápanyagtervet ez év szeptember 30-ig, vagy az idei főnövény lekerülését követő egy hónapon belül kell elkészíteni, hiányában a gazdálkodók szankciókra számíthatnak. 
Jön a szankció, ha nincs tápanyag-gazdálkodási terv:

Kutatók Éjszakája 2017

Szeptember utolsó péntekén Magyarország ismét csatlakozik ahhoz az egész Európában ünnepelt fesztiválhoz, amelyet Kutatók Éjszakája néven ismertünk meg már több mint egy évtizede.
A rendezvény során a látogatók beléphetnek máskülönben zárt laboratóriumokba, megismerkedhetnek a tudományos kutatás számos új eredményével, sok helyen játékos formában sajátíthatnak el tudományos ismereteket. A részletes programok szeptember elejétől lesznek olvashatók a Kutatók Éjszakája honlapján: http://kutatokejszakaja.eu.

Nincsenek megjegyzések: